Brezilya’da yerli halk eylemde

Brezilya’nın başkenti Brasilia’da yerli halk, kuş tüyü başlıkları, geleneksel kıyafetleri ile devlet başkanı Jair Bolsonaro’nun, yerli halkın ata topraklarını yok etme girişimlerini protesto etmek için eylemdeydi.

Binlerce insanın katıldığı eylem ile devlet başkanı Jair Bolsonaro’nun ekolojik-yıkım politikaları protesto ediliyor.

Brezilya yerli halkı Pazar gününden itibaren Brezilya Yerli Halklar Koordinasyonu’nun çağrısı ile protesto eyleminin olduğu yerde bir araya gelmeye başladı.

“Hayat için mücadele et” sloganı ile Bolsonaro’nun yerli halkları yok etme politikalarına karşı eylem düzenlenen hafta sonuna kadar devam edecek.

Brasilla’da başkanlık, kongre ve Yüksek Mahkeme’nin bulunduğu meydan dolayında bir araya gelen yerliler eylemleri boyunca şarkılar seslendirdi.

Geçtiğimiz Haziran ayında devletin ekolojik-kırım politikalarına karşı eylemde olan yerli halkı ile polis arasında çok yoğun şekilde çatışmalar yaşanmıştı. Üç protestocu yaralanmıştı.

Pazartesi günü sabah saatlerinde bir araya gelen yerli halk ise 117 farklı etnisiteden 4000 dolayında kişi katıldı.

Yerli halkın protestolarının merkezinde ise devlet başkanı tarafından desteklenen 490 numaralı yasa tasarısı geliyor. 1988'de Anayasanın yürürlüğe girmesiyle yerlilerin yaşadığı topraklar ata toprakları olarak ele alınıyor.

Yerli halk, aynı zamanda 1964-1985 yılları arasında yerinden edilen çok sayıda kabilenin topraklarına geri dönmesi ile rezervlere verilen statünün korunması talep ediliyor.

Çarşamba günü ise ülkenin güneyindeki bir rezerv için geçerli olup olmayacağına karar verilecek ve halk da bugün yürüyüş düzenleyecek.

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro özellikle Amazon ormanlarındaki ormansızlaştırma ve tarıma açılma politikalarını da ciddi bir şekilde destekliyor.