Britanya’da AB ile Brexit Anlaşması’nı delen yasa

Büyük Britanya Avam Kamarası, Avrupa Birliği (AB) ile daha önce varılan Brexit Anlaşması’nı kısmen iptal edecek bir yasa tasarısını kabul etti.

AB’den resmen 1 Şubat 2020 itibariyle ayrılan Büyük Britanya ile varılan anlaşma, 1 Ocak 2021’e kadarki geçiş sürecinden sonra ikili ekonomik ilişkileri de düzenliyordu.

Ancak AB’nin tüm itirazlarına rağmen Başbakan Boris Johnson hükümeti tarafından sunulan yasa tasarısı, varılan anlaşmanın bazı maddelerini ihlal ediyor. Tasarı, Avam Kamarası’ndaki oylamada 253 hayır oyuna karşılık 340 evet oyuyla kabul edildi.

Londra’nın da bizzat ‘uluslararası hukuku ihlal ettiğini’ kabul ettiği yasa tasarısı Lordlar Kamarası’na gönderilecek.

Yasa tasarısını savunan Başbakan Boris Johnson, Büyük Britanya ile bu ülkeye bağlı Kuzey İrlanda arasında serbest ticaretin önünün kapatılmasını engellemek istiyor. Johnson, Brexit Anlaşması’nın ilgili maddelerinin yeniden müzakere edilmesi için AB Zirvesi’nin düzenleneceği 15 Ekim tarihini belirlemişti.

AB ile Britanya arasındaki ticari müzakerelerde çözülmesi gereken konuların başında AB’nin talep ettiği vergisel, sosyal, çevresel konular ile devlet yardımları konusundaki garantiler geliyor. Ayrıca Fransa, İspanya, Danimarka, Belçika ve Hollanda gibi AB üyeleriyle deniz sınırı olan Büyük Britanya’nın kara sularında balık avı da önemli bir sorun. Bu ülkelerin çok daha yoğun bir deniz ürünü potansiyeline sahip Britanya sularında avlanabilmesi için anlaşmaya varılabilmiş değil.