Britanya hayvan ihracatını kurallara bağlayacak 

Britanya hükümetinin önümüzdeki yıl sonuna kadar hayata geçirmeyi planladığı kurallar kapsamında ‘hayvanların eziyet çektiği’ yöntemlerle ihracına son verilecek. 

Hükümetin 21 Ocak’a kadar görüş alışverişine açtığı proje kapsamında sığır ve koyunlar ile at gibi hayvanların canlı olarak ihracatına ciddi kısıtlamalar getirilecek. Buna göre, ihraç edildikten sonra yoğun besiye tabi tutulacak veya kesilecek hayvan satışı yasaklanacak. 

Ayrıca ülke içinde canlı hayvanların sevkiyat sürelerinin kısaltılması da projede yer alan başka bir madde. Denizden yapılan sevkiyatlarda ise hayvanların tutulduğu bölümlerin sıcaklık derecelerine de belirli kısıtlamalar getirilecek. 

Projeye ilişkin konuşan Büyük Britanya Çevre Gıda ve Tarım Bakanı George Eustice, amaçlarının besi hayvanlarının eziyet çekmesini önlemek olduğunu savundu. Eustice, çıkış kararı aldıkları AB’nin bu konuya dair kurallarının yeterli olmadığını iddia etti. 

Britanya hükümetinin bu kararı birçok hayvan hakları savunucusu kuruluş tarafından da destekleniyor. Bu projenin hayata geçmesi halinde Büyük Britanya’yı oluşturan ülkelerden İngiltere ve Galler için geçerli olacak. İskoçya ve Kuzey İrlanda ise bu alanda Londra hükümetinden bağımsız düzenlemelere gidebiliyorlar.