Bükreş'te hükümet karşıtı protestolar: 450’yi aşkın yaralı

Romanya’nın başkent Bükreş’te sosyal demokrat hükümete karşı yapılan protesto gösterilerinde çatışmalar yaşandı, 450’yi aşkın kişi yaralandı.

Hastane kaynaklarına göre çok sayıda yaralı, polisin gaz bombalarından etkilenerek tedavi edildi. Yaralılar arasında 30 dolayında jandarmanın da olduğu bildirildi.

Merkez sağcı muhalefetten eleştiri alan jandarma, onlarca holiganın şiddetli eylemine karşı “ölçülü” müdahalede bulunduklarını açıkladı.

Bükreş’te Cuma günü 20 bin dolayında kişi, “yolsuzlukları” protesto etmek amacıyla bir araya geldi. Eylem sırasında onlarca kişi, polis kordonunu aşmak için taş ve su şişesi fırlattı. Polis eylemcilere göz yaşartıcı gazlar ve tazyikli su kullandı.

Sosyal demokrat hükümet ile gerilim halinde olan merkez sağcı Cumhurbaşkanı Klaus Yohannis, jandarmanın “sert ve ölçüsüz müdahalesini” kınayarak, İçişleri Bakanı Carmen Dan’ı olaylara ilişkin açıklama yapmaya çağırdı.

Bu Cumartesi akşamı Bükreş’te yeni bir protesto eylemi öngörülüyor.

Sosyal Demokrat Parti, 2016 yılı sonunda yeniden iktidara geldikten sonra, yargı bağımsızlığını “tehdit eden” bir geniş bir yargı reformu başlattı. Sağcı muhaliflere göre reform, siyasi sorumluların yargıdan takibinden kurtulmasını hedefliyor.

Bu reform projesi 2017 yılında, komünist rejimin yıkıldığı 1989’dan bu yana en büyük gösterilere neden olmuştu. Şubat 2017’de Bükreş’te yarım milyon kişi sokaklara çıkmıştı.