Bulgaristan ve Romanya Schengen bölgesine katılacak

İki Balkan ülkesi olan Bulgaristan ve Romanya, mart ayı sonunda Schengen bölgesine katılacak. Böylece iki ülkeyle deniz ve hava sınırları kalkacak. Kara sınırlarındaki kontrollerin kaldırılması ise ertelendi.

AB üyesi 27 ülkenin cumartesi gecesi yaptığı açıklamaya göre Bulgaristan ve Romanya 31 Mart'tan itibaren Avrupa Birliği içinde serbest dolaşımın sağlandığı Schengen bölgesine kısmen katılacak.  

Brüksel'de yapılan basın açıklamasında, AB’nin oybirliğiyle bu iki ülkeyle olan iç hava ve deniz sınırlarındaki kontrolleri kaldırmayı kabul ettiği duyuruldu. 

Açıklamaya göre 31 Mart tarihi, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) tarafından kış tarifesinden yaz tarifesine geçişe denk geldiği için seçildi.  

Üye Devletleri temsil eden AB Konseyi'nden yapılan basın açıklamasında, 27 Üye Devletin Romanya ve Bulgaristan ile olan AB iç kara sınırlarındaki kontrollerin kaldırılacağı tarih konusunda yeni bir karar almaları gerektiği belirtildi.  

Avrupa Komisyonu ise en az 12 yıl süren müzakerelerin ardından gelen bu kararı memnuniyetle karşıladı.  

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Bugün Bulgaristan ve Romanya için tarihi bir an, Bulgar ve Romen vatandaşları için büyük bir gurur günüdür’’ dedi. 

Viyana, topraklarına gelen çok sayıda yasadışı göçmeni protesto etmek için geçen yıl veto uygulamış, ancak daha sonra garantiler karşılığında vetoyu kaldırmayı kabul etmişti.  

Sofya ve Bükreş, cumartesi günü Viyana ile imzaladıkları ortak bir deklarasyonla yasadışı göçle mücadeleyi arttırmayı kabul etti.   

Bulgaristan ve Romanya ayrıca sığınma başvurularının göçmenlerin vardıkları ülkede işleme konulmasını öngören Avrupa hukukunu tam olarak uygulama konusunda da kararlı olduklarını bildirdi. 

2007'den bu yana AB üyesi olan Romanya ve Bulgaristan’ın 400 milyondan fazla insanın iç sınır kontrolleri olmaksızın serbestçe seyahat edebildiği Schengen bölgesine girmesi 2022 yılı sonunda Avusturya tarafından reddedilmişti. 

1985 yılında oluşturulan Schengen bölgesi, 27 AB üyesi ülkeden 23'ünü ve bunların komşuları olan İsviçre, Norveç, İzlanda ve Lihtenştayn'ı kapsıyor.