Burkina Faso’da altın madeninde 60’a yakın ölü

Burkina Faso’nun güney batısındaki bir altın madeninde dinamit patlaması sonucu en az 59 kişi hayatını kaybetti.

Patlamanın yaşandığı alana giden Poni Eyaleti Yüksek Komiseri Antoine Marie Sylvanus Doamba, “Olay pazartesi öğleden sonra Gomgombiro altın arama sahasında meydana geldi.  Sahada 55 ceset var” dedi.

Hastane kaynakları aralarında kadın ve çocukların olduğu 55 kişinin öldüğünü doğrularken, çok sayıda yaralının durumunun kritik olması nedeniyle ölü sayısının artabileceğini belirtti.

Burkina Faso ulusal televizyonu, ölü sayısının 59’a çıktığını duyurdu. Gomgombiro sakinlerinin yerel medyaya verdiği bilgilere göre kaçak dinamit çubuklarının bulunduğu bir depolama alanında çıkan yangın nedeniyle patlama yaşandı. Patlama sonucu olay yerinde derin bir çukur oluştuğu, ağaçların kökünden söküldüğü belirtildi.

Drama ilişkin soruşturma başlatıldı. Cuma günü de ülkenin güneyindeki Kollo köyünde bir altın madeninde yaşanan göçükte iki kişi hayatını kaybetmişti.

Sık sık ölümcül göçüklere yol açan altın arama faaliyetlerinin yasak olmasına rağmen, yetkililer bu kontrolsüz altın madenciliğini engellemekte zorlanıyor ya da engellemiyor.

Altın üretimi ülkede düşse de yaklaşık 12 yıldır Burkina Faso’nun birinci ihracat ürünü haline geldi. Daha önce temel ihracat ürünü pamuktu.

Resmi altın sektöründe yaklaşık 15.000 doğrudan iş ve 50.000 dolaylı iş bulunuyor.

Ancak, altın kaplama olarak da adlandırılan zanaat alt sektörü, Maden Bakanlığı'na göre, 1,5 milyon kişiyi istihdam ediyor ve yıllık yaklaşık 10 ton civarında ek altın üretimi yapılıyor.