Son Dakika: Metîna’da 15 işgalci cezalandırıldı

Burkina Faso’da eş zamanlı saldırılarda 15 ölü

Burkina Faso'nun doğusunda “cihatçı” oldukları belirtilen saldırganlar tarafından düzenlenen "eş zamanlı saldırılarda" 15 kişinin öldürüldüğü bildirildi.

Bölge sakinlerinden birinin AFP'ye verdiği bilgiye göre, bu "eş zamanlı ve senkronize saldırılar" doğu bölgesindeki Tapoa eyaletinin başkenti Diapaga'nın iki mahallesinde cumartesi günü gerçekleşti ve 15 kişinin ölümüne neden oldu.

Bir sivil toplum kuruluşunun sözcüsü Kondia Pierre Yonli, saldırıda orduya destek amaçlı kurulan "Anavatan Savunma Gönüllüleri”nin 3 üyesi ve 12 sivilin saldırılarda öldüğünü belirtti.

Saldırıyı doğrulayan bir güvenlik kaynağı, "savunma güçlerinin tepkisinin saldırganları püskürtmeyi ve onlarca kişiyi etkisiz hale getirmeyi mümkün kıldığını" belirtti.

Güvenlik kaynağı, "Doğu bölgesinde bir hava-kara operasyonu sürüyor ve mevcut durumda 50’den fazla terörist etkisiz hale getirildi ve bazı üsleri dağıtıldı" dedi.

Burkina Faso, 2015 yılından bu yana DAİŞ ve El Kaide çetelerinin örgütlendiği ve katliamlar gerçekleştirdiği ülkelerden biri olarak dikkat çekiyor. Komşu Mali ve Nijer de benzer şekilde bu şiddet sarmalında bulunuyor.

Dünya çapındaki çatışmaların kurbanlarını listeleyen Acled adlı sivil toplum örgütüne göre, bu şiddet son sekiz yılda 17 binden fazla sivil ve askerin ölümüne neden oldu. 2023 yılının başından bu yana 6 bini aşkın kişinin öldüğü belirtildi.

Ulusal Acil Yardım ve Rehabilitasyon Konseyi'ne (Conasur) göre, Burkina Faso’da şiddet nedeniyle iki milyondan fazla insan iç göçe maruz kaldı.