Burkina Faso’daki saldırılarda onlarca ölü

Burkina Faso'nun kuzeyinde bir hafta içinde düzenlenen saldırılarda onlarca asker ve sivilin öldüğü bildirildi.

Yerel yetkililere göre cumartesi günü, "ağır silahlı teröristlerden oluşan büyük bir grup’’ kuzeybatıdaki Nuna askeri kampına  saldırdı.  

AFP'ye konuşan bir kaynak "çok sayıda asker ve sivil öldürüldü" dedi. Başka bir güvenlik kaynağı da "kışlaya yapılan saldırının püskürtüldüğünü" belirtti.  

"Neredeyse aynı anda kuzeydeki başka bir müfrezeyi hedef alan bir başka saldırı daha oldu" diyen güvenlik kaynağı, "bu saldırı da kontrol altına alındı" dedi.  

Yerel ve güvenlik kaynakları 24 Aralık'ta iki saldırının daha gerçekleştiğini ve askeri birlikleri hedef aldığını bildirdi.    

Saldırıyı bu hafta başında El Kaide bağlantılı bir silahlı ittifak olan İslam’a ve Müslümanlara Destek Grubu üstlenerek ‘’yaklaşık 60 askeri öldürdüklerini’ iddia etti.  

Burkina Faso'da Eylül 2022'deki darbeden bu yana iktidarda olan askeri rejim, cihatçı olduğundan şüphelenilen grupların saldırılarına ilişkin nadiren açıklamalarda bulunuyor.  

Devlet televizyonuna göre, bir özel kuvvetler komandosu cumartesi günü ülkenin orta kesimlerindeki Namentenga eyaletindeki Bulsa kasabasına saldırmaya hazırlanan dinci gruplara karşı bir saldırı başlattı.   

Devlet medya, "30’dan fazla terörist öldürüldü ve lojistikleri ateşe verildi" diye duyurdu. Ülkenin kuzeybatısında tespit edilen ‘’üç terörist üssünün’’ de silahlı kuvvetler tarafından imha edildiğini öne sürüldü.  

Burkina Faso 2015 yılından bu yana DAİŞ ve El Kaide ile bağlantılı gruplarla bağlantılı bir şiddet sarmalında bulunuyor.