Burma’da 6 ayda 1006 kişi cunta tarafından öldürüldü

Burma’da darbe yapan ordu, altı ayda 1006 kişiyi öldürdü. Burma’daki insan haklarını inceleyen bir sivil toplum örgütü, darbenin olduğu 1 Şubat’tan bu yana ordunun 1006 kişi öldürdüğünü duyurdu.

Siyasi Tutsaklar ile Dayanışma Derneği isimli sivil toplum örgütü, Burma’da askeri cuntanın yapıldığı 1 Şubat’tan yana ordunun 1006 kişiyi katlettiğini duyurdu.

1 Şubat’ta gerçekleşen askeri darbeden bu yana yoğun çatışmaların, protestoların yapıldığı ülkede askerlerin protestoculardan 1006 kişiyi öldürdüğü belirtiliyor.

Şiddet, cunta karşıtı eylemlerin sürdüğü ülkede özsavunma grupları da oluşturulmuş durumda. Bu kesim hemen hemen her gün eylemlerini sürdürüyor.

Dernek başkanı Ko Bo Gyi, resmi açıklamalara göre ölü sayısı 1006 olarak belirtilmesine rağmen, sayının çok çok üstünde olma ihtimaline dikkat çekti.

Ko Bo Gyi “Askerler iktidarda olduğu sürece de gençleri, öğretmen, doktor, kadın, erkek ve gençleri öldürmeye devam edecekler.

Sadece hayatlarımızı almıyorlar, aynı zamanda ülkenin geleceğini ve demokrasi umutlarını da öldürüyorlar” dedi.

Askeri cunta tarafından yasaklanan dernek üye ve yöneticileri de gizli yaşamak zorunda. Ancak Ko Bo Gyi, askeri cuntanın covid salgınını da askerileştirdiğini belirtiyor.

Ülkedeki sağlık krizi ağırlaşırken, salık sistemi de bu soruna yanıt olamıyor.