Buteflika istifa ediyor, kriz çözülecek mi?

Haftalardır milyonlarca kişinin sokaklara çıktığı Cezayir’de, Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika ay sonundan önce istifa edeceğini açıkladı. Ancak sokaklar, kutlama yapmayarak, yeni bir Cumhuriyet istiyor.

Cezayir’de sokaklara çıkan milyonlar, 20 yıldır iktidarda olan Buteflika’ya geri adım attırdıktan sonra bu kez istifasını sağladı. Buteflika, 1 Nisan günü yaptığı kısa yazılı açıklamada, görev süresinin dolacağı 28 Nisan’dan önce istifa edeceğini duyurdu. Cezayir halkı ilk raundu kazanmış oldu.

Ancak bu açıklama, 22 Şubat’tan bu yana sokaklarda olan halk arasında sevinç gösterilerine yol açmadı.

Cezayir’de sokaklarda eylemlerini sürdüren halk, Buteflika’nın kendisini kurtarmak için zaman kazanmaya çalıştığı ve manevra yaptığını düşünüyor.

Oysa, bu durum daha bir kaç haftası öncesine kadar da hayal edilemez bir durumdu. 82 yaşındaki Buteflika, 20 yıllık iktidarında tek güç haline gelmiş, kurumları kendisine bağlamış, muhalefet ortadan kaldırmıştı.

Sokakların baskısı karşısında ilkin, beşinci kez cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmayacağını açıkladı ve köklü reformlar için bir ulusal konferans oluşturulacağı, bu konferansın yeni Anayasa’yı oluşturacağı ve seçimleri organize edeceğini bildirmişti. 11 Mart’taki bu açıklamanın ardından tepki dinmedi, milyonlarca kişi sokaklara çıkmaya devam etti.

Eylemcilere göre, Abdulaziz Buteflika sonrasını organize edecek olan sistem yine aynı sistem olacak. Bu nedenle, Cezayir halkı köklü sistem değişikliği ile ikinci bir cumhuriyetin kurulmasını talep ediyor

Buteflika’nın görevini geçici olarak 76 yaşındaki Senato Başkanı Abdulkadir Bensallah’ın yürütecek olmasını, halk tarafından ortak bir görüşle reddediliyor. Bensallah, Buteflika’ya çok yakın bir isim olarak biliniyor.

Cezayir’de eylemlerin örgütlendiği Facebook sayfalarının çoğunda “Hepsi gitsin” diye tepkiler ifade ediliyor. Aktivist bir hesapta şu ifadeler dikkat çekti: “Buteflika, artık arkamızda kaldı, ancak tüm sistemin çekip gitmesi gerekiyor.”

Toplumsal muhalefetin öne çıkan isimlerinden biri olan Karim Tabbu, “Sokaklar hepsinin gitmesini istiyor. Salah (Cezayir ordusu şefi) mevcut kurumlarla geçiş sürecini halen yönetebileceğine inanıyor” diye tepki gösterdi.

Son günlerde Cezayir ordusu da Buteflika’dan el çekerek, Anayasa’nın Buteflika’yı görevden almayı öngören bir maddesinin uygulanmasını istemişti. Cezayir sokaklarına çıkan protestocular ise, ordunun bu girişiminin sistemi koruma çabası olarak değerlendirmişti.