Buteflika’ya yakın beş milyarder tutuklandı

Cezayir’de halk hareketi sonucu devrilen Abdulaziz Buteflika iktidarına yakın beş milyarder yolsuzluk soruşturması kapsamında tutuklandı.

Cezayir medyasına göre Buteflika’ya yakın beş milyarder, Algeruie’de yakalandı. Bunlar arasında yer alan Isad Rebrab, Cezayir’in en zengini olarak tanınıyor. Kuninef ailesinden olan diğer dört kardeşin ise Buteflika ile bağları var.

20 yıl boyunca paylaşımsız bir şekilde ülkeyi yöneten Abdulaziz Buteflika, aylarca milyonların sokaklara çıkması sonucu 22 Şubat’ta istifa etmek zorunda kalmıştı.


Daha bunan iki ay öncesine kadar, Cezeyir’de eylem yapmak bile yasaktı. Cezayirliler 18 Nisan’da sandığa gidecek ve 82 yaşındaki Abdulaziz Buteflika beşinci kez ülkenin başında yer alacaktı. Ancak bu senaryo bu kez gerçekleşmedi.

Rejimin Anayasa Başkanı Tayip Belez de geçen hafta içerisinde istifa etti. Belez, Buteflika’nın yerine vekalet eden Senato Başkanı Abdulkader Bensalah ve Başbakan Nureddin Bedui ile birlikte Buteflika’nın çevresindeki üç önemli isimden biriydi. İstifası tepkileri yatıştırmaya yetmedi. Geçen Cuma günü yine ülke genelinde yüzbinlerce sokaklara çıktı.

Protestocular, Buteflika’nın kurduğu devlet aygıtındaki kurum ve kişilerin geçiş sürecini yönetmesini istemiyor. Buteflika’nın 18 Nisan için öngördüğü seçimleri reddeden ve erteleten Cezayirliler, 4 Temmuz’da yeni Cumhurbaşkanlığı seçimlerini de reddediyor.