Caputova, Slovakya’nın ilk kadın cumhurbaşkanı oldu

Slovakya’da yapılan ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçimlerini avukat Zuzana Caputova kazandı. Caputova, ülkenin ilk kadın cumhurbaşkanı olacak.

Yolsuzluk karşıtı mücadelesi ile öne çıkarılan Zuzana Caputova, ikinci tur seçimlerde oyların yüzde 58’inden fazlasını alırken, mevcut iktidarın desteklediği rakibi Avrupa komiseri Maros Sefkovic yüzde 41 sınırlarında kaldı.

Caputova, sonuçlardan hemen sonra yaptığı ilk açıklamada Slovakyalıları birliğe çağırarak, “Bizi bir araya getiren şeyleri arayalım, işbirliğini kişisel çıkarlarımızın üstünde tutalım” dedi.

SALDIRGAN BİR DİL KULLANMADAN KAZANMAK MÜMKÜN

Basına açıklama yapan Caputova, bu sonuçlar “popülizme geçit vermemenin mümkün olduğunu” ve “agresif bir dil kullanmadan ve kişisel saldırılara başvurmadan insanların güveninin kazanılabileceğini” gösteriyor.

Rakibi Sefkovic yenilgisini kabul ederek, “Sayın Caputova’yı arayarak kutladım. Ona bir buket çiçek gönderiyorum çünkü Slovakya’nın ilk kadın cumhurbaşkanı bunu hakkediyor” dedi.

Yeni Cumhurbaşkanı, 15 Haziran’da yemin ederek görevinin başına geçecek.

Uzmanlar, Caputova’nın geniş zaferini geçen yıl gazeteci Juan Kuciak ve nişanlısının öldürülmesi ardından iktidar karşısındaki tepkiyle ifade ediyor. Sözkonusu gazeteci, Slovakya siyasetçileri ile İtalya mayası arasındaki ilişkiler üzerine bir haber yayınlamak üzereyken öldürülmüştü.

45 yaşındaki hukukçu Caputova, o dönem binlerce kişinin katıldığı protesto gösterilerinde yer almıştı. Sokakların tepkisi üzerine Başbakan Robert Fico istifa etmek zorunda kalmıştı.