Caritas: Yetersiz beslenmeye karşı acilen harekete geçilmeli

2014 yılından bu yana dünya genelinde artan gıda yetersizliğine karşı İsviçre’den acilen 1 milyar Frank ek fon talep eden Caritas, daha adil bir tarım politikası çağrısı yaptı.

Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, 7,7 milyarlık dünya nüfusunun 690 milyonu yetersiz besleniyor. Aynı verilere göre gıda yetersizliğinden etkilenenlerin 144 milyonu da çocuk.

Önde gelen uluslararası yardım kuruluşlarından Caritas’ın İsviçre örgütünden yapılan açıklamada da her 11 kişiden birinin yetersiz beslendiği bir ortamda daha kapsamlı insani yardımlara ihtiyaç olduğunun altı çizildi. Halen süren yeni tip korona virüsünün neden olduğu küresel sağlık ve ekonomi krizinin bu durumu daha da ağırlaştırdığında işaret edilen açıklamada, İsviçre Konfederasyonu’na acil yardım çağrısı yapıldı.

SADECE İSVİÇRE’DEN EN AZ 1 MİLYAR FRANK EK YARDIM GEREKİYOR

İsviçre’nin açlıkla mücadele için acilen en az 1 milyar Frank ek insani yardım programı hayata geçirmesinin istendiği açıklamada, ülke içinde dev bütçelerin ayrıldığı korona krizinden etkilenen yoksul ülkelerin de düşünülmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Caritas İsviçre örgütüne göre, beslenme yetersizliği ve açlığın en çok vurduğu kıta olan Afrika’ya özel bir işbirliği stratejinin geliştirilmesi gerekiyor. Ayrıca ülkenin tarım politikalarını yeniden gözden geçirerek daha adil olunması isteniyor.

FARKLI ETKENLER BESLENME YETERSİZLİĞİNİ ARTTIRIYOR

Dünya genelindeki yoksulluk ve eşitsizliklere işaret edilen Caritas açıklamasında, tarım ve gıda sistemindeki yapısal problemler nedeniyle yüz milyonlarca kişi açlığı yaşamak zorunda kalıyor. Açıklamada, küresel ısınma ve küresel pandeminin etkilerinin de unutulmaması gerektiği vurgulandı.

Burada en çok endişelendiren konu ise, FAO verilerine göre bu farklı nedenlerin 130 milyon kişiyi daha gıda yetersizliği veya açlıkla karşı karşıya bırakması ihtimali. 

BM tarafından kabul edilen Agenda 2030 ile önümüzdeki 10 yılda açlığın tümüyle bitirilmesi amaçlanıyordu. Ancak dünya ülkeleri bu hedeften giderek daha fazla uzaklaşmış görünüyor.