CBS News’e göre Suudi petrolüne saldırıyı Hamaney onayladı!

Amerikan CBS News televizyonuna göre Suudi Arabistan’ın petrol alt yapısına yönelik saldırıları İran gerçekleştirdi ve Ayetullah Ali Hamaney onayladı.

Gazete, haberini Amerikalı bir kaynağa dayandırdı. Çarşamba günü, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Suudi Arabistan ziyareti sırasında yaptığı açıklamada saldırının Ayetullah Hamaney’in “dijital izlerini” taşıyan “savaş eylemi” olarak tanımlamıştı.

Tahran, Suudi petrol üretimini felç eden bir fabrika ve petrol yatağına insansız hava araçları ile düzenlenen saldırılarda hiçbir rollerinin olmadığını belirtiyor. Saldırıları Yemenli Husiler üstlenmişti.

CBS News’e konuşan bir Amerikalı yetkili, dini lideri Ali Hamaney’in bu saldırıları, İran’ın sorumluluğu inkar etmesi ve kendilerini bağlayan hiçbir kanıt bırakılmaması koşuluyla onayladığını iddia etti.

Aynı kaynağa göre Amerikalılar, Çarşamba günü Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı tarafından sunulan dron ve seyir füzesi kalıntılarından daha inandırıcı bilgilere sahip olduğunu söyledi. Yetkili, bunların İran’ın güney doğusundaki askeri bir üste saldırı hazırlığını yapan İran Devrim Muhafızlarına ait fotoğraflar olduğuna dikkat çekti.

Doğrudan Hamaney’in emirleri altında olan Devrim Muhafızları, ABD’nin “terörist örgütler” listesinde yer alıyor.

CBS’e göre Amerikalı güçler saldırıdan sonra sözkonusu fotoğrafların önemini anlatı. Yetkili, “Hazırlıksız yakalandık” diyerek saldırıyı değerlendirdi.

ABD Başkanı Donald Trump, Çarşamba günü yaptığı yeni bir açıklamada İran’a yönelik yaptırımları özgür bir şekilde sertleştireceklerini belirtirken, Tahran’a yanıt vermek için “çok sayıda seçeneklerinin” olduğunu söyledi.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian da Perşembe sabahı yaptığı açıklamada, geçen hafta sonu Suudi Aramco petrol şirketinin tesislerine yönelik saldırının Husiler tarafından gerçekleştirilmiş olmasının “göreceli olarak az güvenilir” olduğunu belirti. Dışişleri Bakanı, Suudiler tarafından başlatılan uluslararası soruşturmanın sonuçlarını beklemek gerektiğini ifade etti. CNews’e konuşan Le Drian, “Husiler bu saldırıyı kendilerinin gerçekleştirdiğini açıkladı, bu göreceli olarak az güvenilirdir” dedi.