CEDEAO’dan Mali’deki darbecilere 8 gün süre

18 Ağustos’ta Mali’de darbeyle yönetimi ele geçiren cuntacılara karşı harekete geçen komşu ülkeler, yönetimin sivillere devredilmesi için 8 gün süre tanıdıklarını duyurdu.

Batı Afrika ülkesi Mali’de darbeyle yönetimi ele geçiren ordu içindeki cuntacılar, geçtiğimiz cumartesi günü siyasi partiler ve sivil toplum temsilcileriyle geçiş hükümeti kurulması için müzakereleri başlatmıştı. Askerlerin yönetimi devretme konusunda samimi olup olmadıkları henüz kestirilemezken, Mali’ye komşu ülkeler bu konuda ültimatom verdi.

YÖNETİM DEVREDİLMEZSE YAPTIRIMLAR GELECEK

Mali’nin de üyesi olduğu Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (CEDEAO) zirvesinden sonra yapılan ortak açıklamada, geçiş hükümeti için 15 Eylül’e kadar süre tanındı. Nijer’in başkenti Niamey’de yapılan zirveden sonraki açıklamada, yönetimin sivillere devredilmemesi halinde birçok yaptırımın devreye konacağı uyarısı yapıldı.

Açıklamada, sınırların kapatılması, ticari ve mali ambargo da dahil birçok yaptırımın gündeme geleceği vurgulandı. Ancak açıklamada hangi tür başka yaptırımların masada olduğuna açıklık getirilmedi.

CEDEAO açıklamasında, olası geçiş hükümetinin en geç 1 yılda ülkeyi seçilecek yeni yönetime devretmesi gerektiği de vurgulandı.

GÖRÜŞMELER CUMARTESİ BAŞLAMIŞTI

Mali’de 18 Ağustos’ta darbe yapan cuntacı askerler, aylardır protesto gösterilerinin hedefinde olan Cumhurbaşkanı İbrahim Bubakar Keita’yı ve hükümet üyelerini tutuklamışlardı. 2012 yılında da benzer bir darbe sonrasında radikal İslamcı çete örgütlerinin ülkenin önemli bir kısmında hakimiyeti sağlaması nedeniyle tepki çeken cuntacılar, geçtiğimiz cumartesi günü geçiş hükümeti için görüşmeleri başlatmışlardı.

Merkezi Nijerya’nın başkenti Abuja’da bulunan CEDEAO 1975 yılında kurulmuştu. Nijerya’nın itirazları nedeniyle ertelense de birliğin normalde temmuz ayında Batı Afrika Ortak Para Birimi Eco’ya geçmeleri öngörülmüştü. CEDEAO’ya üye ülkeler şunlar: Benin, Burkina Faso, Cap-Vert (Yeşil Burun Adaları), Fildişi Sahili, Gambiya, Gana, Gine, Gine-Bissau, Liberya, Nijer, Nijerya, Senegal, Sierra Leone, Togo. Mali’nin üyeliği ise askıya alınmıştı.