Cezayir’de 24 saatte 35 ‘düşünce mahkumu’ bırakıldı

Cezayir’de son 24 saat içerisinde en az 35 düşünce mahkumu cumhurbaşkanlığı affı ile serbest bırakıldı.

Ulusal Tutsaklara Özgürlük Komitesi tarafından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun’un çıkardığı afla en az 35 düşünce mahkumu serbest bırakıldı.

Adalet Bakanlığı Cuma akşamı yaptığı açıklamada “sosyal ağları kullanma ile bağlantılı eylemlerle” ilgili hakkında soruşturma yürütülen 33 kişi için af çıkarıldığını duyururken, bunun başka kişileri de kapsayacak şekilde genişletileceğini ifade etmişti ancak net sayı vermemişti.

Komite, Cumartesi günü de serbest bırakılanların olduğunu belirtti. Bunlar arasında toplumsal hareket Hirak’ın tanınmış yüzleri de var. Af kararı, halk ayaklanmasının ikinci yıldönümü olan 22 Şubat öncesine denk geldi.

Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, ülkeyi seran siyasi krize yanıt kapsamında bir dizi kararname çıkardı. Bunlar arasında 60 dolayında düşünce mahkumunun serbest bırakılması da bulunuyor.

Komitenin son verilerine göre 35 kişinin serbest bırakılmasından önce 70 dolayında kişi Hirak veya bireysel özgürlüklerle bağlantılı olarak hapse atılmıştı.

Hafta içerisinde bir çok bölgede yapılan protesto eylemleri ardından, Hirak hareketinin yıldönümü dolayısıyla sosyal ağlarda tüm ülke genelinde eylem yapılması için çağrılar yapılıyor.

Hirak, Mart ayında salgın nedeniyle haftalık eylemlerini durdurmuştu.