Cezayir’de hükümetten eylemcilere skandal suçlamalar

Cezayir İçişleri Bakanı Salahuddin Dahmun, 12 Aralık’taki cumhurbaşkanlığı seçimlerini reddeden halk hareketini hedef aldı ve skandal ifadeler kullandı: “İhanetçi”, “paralı asker” ve “eşcinsel”.

Abdulaziz Buteflika’yı düşürdükten sonra sistemin tamamen lağvedilmesini isteyen halk hareketi karşısında zorlanan statüko yanlısı mevcut yöneticiler gözaltı ve tutuklama furyasından sonra bu kez sert suçlamalara yöneldi.

Parlamento üst kanadı olan Ulusun Konseyi önünde konuşan İçişleri Bakanı Salahuddin Dahmun, skandal ifadeler kullandı. Dahmun’un açıklaması sosyal ağlarda hızlı bir şekilde yayılırken, yoğun tepkiler aldı.

Dahmun, “Bugün, Cezayirlilerin bir kısmını, daha doğrusu sözde Cezayirli, ihanetçi, paralı asker ve eşcinsel olanları kullanan kolonyalist bir dününce var. Onları tanıyoruz” dedi. Dahmun, “Onlar bizimle değil ve biz de onlarla birlikte değiliz” diye ekledi.

İçişleri Bakanı, 12 Aralık’taki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bir ders vermeye çağırdı.

12 Aralık’taki seçimlerde, Nisan ayında iktidardan düşürülen Abdulaziz Buteflika’nın yerine geçecek kişinin seçilmesi bekleniyor. Ancak halk hareketi (Hirak), Buteflika’yı düşürdükten sonra 1962’den beri iktidarda olan sistemin bir bütün olarak lağvedilmesini istiyor.

Hirak ve toplumun çok geniş bir kesimi cumhurbaşkanlığı seçimlerine karşı çıkarak, sistemi ayakta tutmak amacıyla yapıldığını düşünüyor. Seçimlerde sadece beş aday yarışıyor. Bunlar arasında eski başbakanlar Ali Benflis ve Abdulmecid Tebbun da var. Her ikisi de 70’li yaşlarda ve seçimlerin favorileri olarak görünüyor.