Cezayir’e damgasını vuran 8 Mart : Milyonlar sokaklara çıktı

Cezayir’de 20 yıldır iktidarda olan Abdulaziz Buteflika’nın gitmesini isteyen Cezayirlilier, 8 Mart Cuma günü milyonlar halinde sokaklara çıktı. Eylemlere çoğunlukla kadınlar öncülük etti.

Cezayir, 8 Mart’ta benzeri görülmemiş bir güne tanıklık etti. Buteflika iktidarına karşı milyonlarca kişi sokaklara çıktı. Barışçıl bir ortamda geçen eylemler sırasında, başkentte polis eylemcilerden uzak durmayı terci ederek, çekildi.

Cezayirliler, son üç Cuma’dır ulusal çapta sokaklara çıkıyor. Buteflika’nın, bu seçimlerde aday olduktan sonra bir daha aday olmayacağını taahhüt etmesi, iktidar cephesinde tepkinin düzeyinin düşeceği umuduna yol açtı.

Ancak Cumartesi günü sokaklara inen büyük kitleler, halkın Buteflika’ya yanıtını gösterdi.

Cuma günkü gösteriler aynı zamanda 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne denk geldi. Kadınlar eylemlere yoğun bir katılım göstererek, kortejlerin önünde yer aldı. Bejaya, Annaba ve Oran gibi kentlere eylemlere kadınlar öncülük etti.

“Defol sistem” sloganının atıldığı başkentteki dev yürüyüşte, iktidar partisi FLN ve diğer ortaklarını sembolize eden eşekler dolaştırıldı.

Günün sonunda başkent Cezayir’de polisler ve gençler arasında çatışmalar yaşandı. Polis, 195 kişinin gözaltına alındığını ve çatışmalarda 112 polisin yaralandığın açıkladı.

Büyüyen halk tepkisine rağmen Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika, 18 Nisan’daki seçimlere yeniden aday olmuştu. Beyin kanaması nedeniyle uzun süredir kamuoyu önüne çıkmayan Buteflika, halen İsviçre’de bir hastanede bulunuyor. Buteflika, 2013 yılında beyin kanaması geçirdi. O tarihten beri halkla teması yok. Kameralara göründüğünde tekerlekli sandalyede yer alıyor. 20 yıllık iktidarında güvenilebilir muhalefet adına bir şey bırakmadı. Yeniden aday olması halinde, seçilmesi sürpriz olmayacak.