Charlie Hebdo: Erdoğan diktatör, Le Point'a saldıranlar faşisttir

Fransa’da Ocak 2015’te katliama maruz kalan mizah gazetesi Charlie Hebdo, Erdoğan yandaşlarının saldırısına uğrayan Le Point dergisine destek verdi.

Le Point dergisi geçen hafta çıkan sayısında Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı “diktatör” tanımlaması ile kapak yapmıştı. “Erdoğan nereye kadar gidecek?” diye soran dergi, Erdoğan’ın büyüklük çılgınlığı, Fransa’daki ağları ve işlediği suçlara ilişkin geniş bir dosya yayınlamıştı.


Derginin “Diktatör” kapaklı sayısı, Erdoğan rejiminin baskısı ve yandaşlarının saldırıları nedeniyle bazı kiosklardaki vitrinlerden çekilmişti. Vaucluse bölgesindeki Pointet Belediyesi Başkanı, Le Point afişlerinin yeniden asılması istemişti. Erdoğan yandaşlarını saldırısına karşı polis de bazı bayiler etrafında tedbir almak zorunda kalmıştı.

Charlie Hebdo’nun Yazı İşleri Müdürü Riss, yayınladığı makalede Le Point dergisine destek verdi. “Ben Le Point’ım” başlıklı yazıda şu ifadeler dikkat çekti:

“Özgür bir ülkede bir derginin afişlerini ortadan kaldırmak için tehdit ve yıldırmaya başvuran faşistler, zira böyle tanımlanmayı hakkediyorlar, farkında olmadan dergi kapağının ne kadar yerinde olduğunu gösteriyorlardı. Erdoğan’ın diktatör olarak nitelendirilmesini istemiyorlar ama diktatörün hizmetkarları gibi davranıyorlar. Bir tiranın hayranlarına rasyonel argümanlarla karşı koymak neye yarar? Totalitarizm, güç ve ideolojik keyfiyete itaat ile karakterize oluyor.”

KORKU MEDYAYA HAKİM OLDU

Charlie Hebdo, bu saldırının da ötesinde ifade özgürlüğü üzerinde çok sayıda tehdidin olduğuna dikkat çekerek, şunları belirtti:

“Korku medyada zaten var. İfade özgürlüğü, başta İslam olmak üzere din gibi konularda çok dayanıksız hale geldi. Çok hassas hale gelen konular üzerine yazmak veya çizmek için iki kere düşünmek gerekiyor.”

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNDE BİR KAÇ SANTİMETRE İÇİN YÜZYILLAR GEREKİYOR

“Termitler (beyaz karıncalar) temel özgürlüklerimizin temellerini kemirmeye başladı bile” diyen Charlie Hebdo, şöyle noktaladı: “İfade özgürlüğünde bir kaç santimetre kazanmak için yüzyıllar gerekiyor. Tümünü kaybetmek için ise sadece bir saniyelik kayıtsızlık yetiyor.” Charlie Hebdo, bu ifadelerle Le Point dergisine yönelik saldırı karşısında sessiz kalan siyasetçiler, “ders veren” gazeteciler ve “moda” entelektüellere tepki gösterdi. Le Point dergisi de Charlie Hebdo’ya bu tutumundan dolayı, bir yazı ile teşekkür etti.