CIA’in gizli cezaevleri: Romanya ve Lituanya mahkum edildi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, CIA’nin gizli cezaevlerine yer verdikleri için 2015’te Polonya’yı mahkum ettikten sonra bu kez Lituanya ve Romanya hakkında mahkumiyet kararı aldı.

AİHM, Guantanamo tutuklusu iki kişinin yaptığı başvuruyu değerlendirdi. Guantanamo tutukluları 2004 ile 2006 yılları arasında Lituanya ve Romanya’daki CIA’in gizli merkezlerinde tutulduklarını söylediler.

AİHM aldığı iki ayrı kararda, Romanya ve Lituanya makamlarını Amerikan istihbarat teşkilatının cezaevlerinde bir çok insan hakkı ihlalinden sorumlu tutarak mahkum etti.

Mahkeme, işkencenin yasaklanması maddesi, özgürlük ve güvenlik hakkı, özel yaşama saygı hakkı ve efektif başvuru hakkı maddelerinin ihlal edildiğine hükmetti. AİHM, Romanya ve Lituanya’yı her bir davacıya 100 bin euro manevi tazminat ödemeye mahkum etti.

Lituanya hükümeti karara hemen tepki göstererek, itirazda bulunabilecekleri mesajını verdi. Romanya ve Lituanya hükümetlerinin karara itiraz etmek ve yeniden incelenmesini talep etmek için üç aylık zamanları var.