CIA ve BND 100'ün üzerinde ülkeyi nasıl takip etti?

Washington Post’un Alman ZDF ve İsviçre SRF kanallarıyla yaptığı ortak araştırmada, Amerikan ve Alman gizli servislerinin yüzün üzerinde ülkenin gizli mesajlaşmalarını ele geçirdikleri iddia edildi.

Üç medya organının araştırmasında, casusluk ve espiyonaj faaliyetlerinin görüşmelerin kriptolanmasında uzman olan bir şirket üzerinden yapıldığı iddia edildi.

Crypto AG adlı söz konusu şirketin 120’yi aşkın ülkede kriptolama sistem ve ekipmanlarını sattığı belirtilen araştırmada, İran, Hindistan, Pakistan ve Vatikan gibi ülkelerin de müşteriler arasında olduğu kaydedildi. Ayrıca çok sayıda Latin Amerika ülkesinin Crypto AG’nin ürün sattığı ülkeler arasında olduğuna dikkat çekiliyor.

CIA-BND ORTAKLIĞIYLA GİZLİCE SATIN ALINMIŞTI

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra kriptoalma alanında giderek lider haline gelen Crypto AG, 1970 yılında Amerikan istihbarat örgütü CIA ile Alman haber alma teşkilatı BND tarafında gizlice satın alınmıştı. Bu ortaklık ‘üst seviyede gizli’ biçimde hayata geçirilmişti.

BND’nin 1990 yılında ortaklığından çekildiği Crypto AG şirketi, 2018’de CIA tarafından satılmıştı.

KRİPTOLANMIŞ MESAJLARI KIRIYORLARDI!

İddiaya göre CIA ve BND, şirket aracılığıyla müşteri ülkelerin gizli bilgilerine erişmeyi başardılar. İki teşkilatın Crypto AG üzerinden müşteri ülkelerin satın aldığı kodlama sistemlerini kırabilmek için ekipmanlarda hileler yaptıkları iddia ediliyor.

BİRÇOK ÖNEMLİ OLAYDA MESAJLAR ELE GEÇİRİLDİ

Washington Post’a göre, CIA ve BND’ye yönelik bilgi sızdırma iddiaları arasında birçok önemli olay da bulunuyor. Bu sayede 1979’da Tahran’daki Amerikan Büyükelçiliği’ndeki rehin alma olayı takip edilirken, 1982’deki Britanya-Arjantin Savaşı’nda Arjantin ordusuna ait bilgiler ele geçirildi. Yine Güney Amerika’daki diktatörlerin yaptıkları katliamlar anında öğrenilirken, 1986’da Batı Berlin’de iki Amerikan askerinin de öldüğü bir gece kulübüne yönelik saldırı sonrasında Libyalı yetkililerin ‘kutlamaları da’ takip edildi.

‘DÜNYAYI DAHA GÜVENİLİR’ HALE GETİRMİŞ!

İki istihbarat örgütünün ‘Rubicon Operasyonu’ diye adlandırdıkları ortaklık üzerinden takip edilen ülkelerin 62’si tespit edilebildi. Bunlar arasında Türkiye, İran, Irak, Yugoslavya, Suriye, Suudi Arabistan, Macaristan, İspanya, Güney Kore, Tayland ve Vietnam da bulunuyordu.

CIA ve BND’nin yorum yapmadığı operasyona ilişkin BND eski koordinatörü Bernd Schmidbauer ZDF’e konuştu. Schmidbauer, bu operasyonla ‘dünyanın daha güvenilir’ hale getirildiğini savundu.

Crypto AG son olarak İsveç’te Crypto International adlı şirketçe satın alınmıştı. Öte yandan skandala ilişkin İsviçreli yetkililerin de 15 Ocak itibariyle soruşturma açtıkları öğrenildi.