Covid-19: İsviçrelilere ‘evinizde kalın’ çağrısı

İsviçre, Covid-19 ile mücadele kapsamında ülke genelinde olağan üstü hal uygulamalarına gitse de, virüsün yayılma hızının önüne geçemiyor. Uzmanlar, sokağa çıkma yasağının getirilmesi gerektiğini savunuyor.

Merkez üssü Avrupa haline gelen Covid-19 virüsü, İsviçre’de hızlı bir şekilde yayılmaya devam ediyor. Covid-19 ile mücadele kapsamında İsviçre Federal Konseyi, geçtiğimiz Pazartesi gününden itibaren ülke genelinde olağan üstü hal uygulamalarını devreye koydu.

Buna rağmen salgın 26 kantondan oluşan ülkenin tamamına yayılırken, Federal Halk Sağlığı Ofisi’nin verilerine göre, ülkede koranavirüsü teşhisi konan kişi sayısı 3028, kantonların verilerine göre Covid-19’dan kaynaklı hayatını kaybedenlerin sayısı 29.

ZÜRİH’TE 130 YENİ VAKA

Covid-19’un en çok etkilediği kantonlardan birisi olan Zürih’te son 24 saat içerisinde vaka sayısı yüzde 40 artış gösterdi. Gün içerisinde 130 yeni kişiye koronavirüsü teşhisi kondu, böylelikle vaka sayısı 424’e çıktı. Kanton yetkilileri yaptığı açıklamada önümüzdeki Cumartesi gününden itibaren, Zürih bölgesindeki hastanelerinin koronavirüsü dışındaki hastalıkların sadece acil olanlarına bakacağını duyurdu.

İTALYAN KANTONUNDA HASTANELER DOLDU

İsviçre’de korana virüsten en çok etkilenen bölge İtalya’ya sınır olan Tessin Kantonu. 10'dan fazla ölümün yaşandığı ve 500 yakın vakanın tespit edildiği bölgede hastaneler şimdiden dolmuş durumda.

Sadece ağır vakaların koronavirüsü testine tabi tutulduğu bölgede, kanton yetkilileri yaptığı açıklamada gün geçtikçe artan rakamlar karşısında bölgedeki hastanelerin hizmet veremeyecek hala gelebileceği uyarısında bulundu.

EVDE KALIN ÇAĞRISI

Covid-19’un ülkede yayılma hızı karşısında bugün tekrardan bir açıklama yapan Federal Konsey, vatandaşlara zorunlu olmadıkça evden çıkmama çağrısı yaptı.

Geçtiğimiz Pazartesi günü ülke genelinde olağan üstü hal ilan eden Federal Konsey, temel ihtiyaç ürünleri satan mağazalar, postane, bankalar ve ulaşım dışındaki bütün alışveriş merkezlerini, restoranların, 19 Nisan’a kadar kapatıldığını duyurmuştu. Fransa, Almanya, İtalya ve Avusturya sınırlarında güvenlik önlemlerini artıran İsviçre, iş dışında ülkeye giriş ve çıkışları kapatmıştı.

UZMANLAR SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İSTİYOR

Öte yandan, ülkedeki uzmanlar Federal Konsey’in Covid-19 karşısında aldığı önlemlerin yetersiz olduğunu eleştirerek, ülke genelinde sokağa çıkma yasağının uygulanması gerektiğini savunuyor. Virüsün yayılma hızının önüne geçilmezse, kısa bir süre içerisinde ülkedeki hastanelerin yaşanan durumu kaldıramayacağına vurgu yapan uzmanlar, ek sağlık hizmetleri konusunda uyarıda bulunuyor.