Covid-19’da son durum ne, korunmak için ne yapmalı?

Çin’de başlayan yeni Korona virüsü (Covid-19) vakalarının sayısı ve ölümler her geçen gün artarken, virüse yakalananlardan yarısı iyileşti. Hastalığa karşı WHO’nun uyarılarının dikkate alınmasıyla yayılmasının önüne geçilebilecek.

Aralık ayında Çin’in Hubei eyaletine bağlı Wuhan şehrindeki bir hayvan pazarında ortaya çıktığı belirlenen Covid-19 her geçen gün yayılmaya devam ediyor. Vakaların ve ölümlerin büyük çoğunluğu da bu şehirde kaydedildi.

Virüse dair vaka ve ölümlerin verilerini toplayan Gisand Data adlı siteye göre, Pazartesi akşamı itibariyle vaka sayısı 90 bin 284’tü. Şimdiye kadar yaşamını yitirenlerin sayısı ise 3 bin 85.

80 bin 26 vaka ile Çin Halk Cumhuriyeti Covid-19 vakalarında ilk sırada gelen ülke iken, Güney Kore’de vaka sayısı 4 bin 335’e yükseldi.

Son haftalarda Avrupa kıtasındaki ülkeleri tedirgin virüsün en çok yayıldığı üçüncü ülke ise, 2 bin 36 vaka ile İtalya oldu. İtalya’yı bin 501 vaka ile İran, 274 vaka ile Japonya ve 191 vaka ile Fransa takip ediyor.

ÖLÜMLERİN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU ÇİN’DE

Virüs vakalarının yüzde 90’ına yakınının görüldüğü Çin’de ölüm vakalarının yüzde 95’inden fazlası yaşandı. Sadece Hubei eyaletinde 2 bin 803 ölüm kaydedilirken, Hong Kong’da 2, Çin’in diğer eyaletlerinde ise 109 kişi hayatını kaybetti.

İran’ın batı Kum şehri ve çevresinde başlayan salgında resmi rakamlara göre şimdiye kadar 66 kişi hayatını kaybetti. Ancak bu sayının gerçekte çok daha fazla olduğu tahmin ediliyor. İtalya’da 52, Güney Kore’de ise 28 kişi hayatını kaybetti. Japonya’da 6 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Covid-19 salgını nedeniyle Diamond Princess adlı yolcu gemisinde 6 kişi yaşamını yitirmişti.

VAKALARIN YARISINDA İYİLEŞME

Ölüm vakalarının yüzde 3’lerde olduğu Covid-19 salgınında şimdiye kadar virüsün bulaştığı kişilerin yarısından biraz fazlasının iyileştiği bildiriliyor.

Gisand Data’nın verilerine göre şimdiye dek virüsün bulaştığı en az 45 bin 581 kişi iyileşti. Çin’de 43 binin üzerinde kişi iyileşirken, bu, iyileşme oranının yarıdan fazla olduğunu gösteriyor. Ancak bunda Çin’in virüsün başlama noktası olmasının etkisi büyük.

İran’da ise bin 501 vakadan 291’i iyileşirken, 2 bin 36 vakanın tespit edildiği İtalya’da iyileşenlerin sayısı 149’da kaldı.

COVID-19’UN BELİRTİLERİ NELER?

Aşırı öksürme, nefes almakta zorlanma ve ateş gibi en çok bilinen semptomların yanı sıra iştahsızlık ve kilo kaybı da belirtiler arasında. Halsizlik ve durgunluk, karın bölgesinde şişkinlik, görme sorunları, gözün sulanması ve gözde renk değişimi gibi belirtiler de Covid-19’dan şüphelenilen vakalarda dikkat edilmesi gerekenler.

2002-2003 arasında etkili olan ve yüzde 10 ile daha ölümcül olarak bilinen SARS virüsüne oranla daha kolay bulaşabilen Covid-19’da ölüm oranları yüzde 3’te kalıyor. Ancak yine de kış aylarında dünyada yüz binlerce kişinin hayatına mal olan diğer grip vakalarına oranla oldukça yüksek. Zira normal grip vakaları her yıl yüz milyonlarca kişide görülebiliyor.

KORUNMAK İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), henüz belirli bir tedavisi veya aşısı olmayan virüsün bulaşmasının engellenmesi için basit önerilerde bulunuyor.

WHO’ya göre, virüsün yayılmasının önlenmesi için şu önerilere dikkat etmek gerekiyor:

-Ellerin sık sık alkol bazlı bezle veya hidro-alkolik denilen el jelleriyle silinmesi veya ılık su ve sabunla yıkanması.

-Hapşırırken veya öksürürken ağız ve burnun kapatılarak, salgıların çevreye yayılmasının engellenmesi.

-Ateşi olan veya öksüren bir kişiyle yakın temastan kaçınılması.

-Ateş, öksürük olması ve nefes almakta zorluk çekilmesi durumunda derhal bir sağlık merkezine bildirilmesi. Aşırı şüphe halinde başka hastaların da olduğu bekleme salonları yerine hastaların doğrudan acil servis numaralarını arayarak, atılacak adımların buna göre atılması.

-Virüsün yayıldığı bir bölgeye seyahat edilmesi halinde dönüşte 14 gün kadar dikkat edilmesi veya evde kalınması. Zira hastalığın oluşum süresi 14 gün ve semptomlar bu sürede ortaya çıkıyor.

-Ayrıca çiğ ve az pişmiş hayvansal besinlerden kaçınılması tavsiye ediliyor.