Covid-19 salgını İsviçre’de de hızla yayılıyor

Merkez üssü Avrupa haline gelen Covid-19, İsviçre’de de hızlı bir yayılma göstermeye başladı. Ülkede vaka sayısı 2 bin 200’e çıkarken 14 kişi hayatını kaybetti.

Cin’de Aralık ayında ortaya çıkan yeni koronavirüs,bu Pazar saat 14.00’e doğru resmi kaynaklardan oluşturulan verilere göre dünya genelinde en az 159 bin 844 kişiye bulaştı, 6 bin 36 kişi hayatını kaybetti. Testler çoğu ülkede sınırlı yapıldığı için gerçek rakamın çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.

Koronavirüs 8,5 milyonluk nüfusa sahip olan İsviçre’de de hızlı bir yayılma gösterdi. Federal Halk Sağlığı Dairesi son verilerine göre, Cumartesi günü Covid-19 teşhisi konulan kişi sayısı bin 400 iken, bu sayı 24 saat içerisinde 2200 yükseldi. Covid-19, 26 kantondan oluşan ülkenin tamına yayılırken, bugün itibariyle ölü sayısı ise 14.

Ülkede en çok vakanın tespit edildiği yer İtalya’ya sınırı olan Kanton Tessin olurken, onu ise Vaud (Lozan), Basel, Zürih ve Cenevre kantonları takip ediyor.

ÜLKE GENELİNDEKİ TEDBİRLER

Covid-19 ile mücadele kapsamında geçtiğimiz günlerde Federal Konsey, bir dizi kararlar almıştı. Bu kapsamda, ülke genelinde okullar 4 Nisan’a kadar kapatılırken, 100 kişiyi geçen bütün etkinlikler 30 Nisan’a kadar yasak getirilmişti.

İtalya sınırını tamamen kapatıldığını da duyuran Federal Konsey, tüm Schengen sınırlarında kontrollerini sıklaştıracağını duyurmuştu. Tren ve otobüs seferberlerini iptal etmeyen Federal Konsey, çok zor durumda kalınmadıkça toplu taşıma araçlarının kullanılmaması gerektiğine dikkat çekmişti.

Restoran, bar ve tüm eğlence merkezlerine personel dahil 50 kişi sınırlaması getiren Federal Konsey, işverenleri çalışanlarına toleranslı davranması ve esnek çalışma saatleri getirmeleri tavsiyesinde bulundu.

BASEL VE TESSİN KANTONLARI ACİL DURUM İLAN ETTİ

Federal Konseyin aldığı kararların yanı sıra Kanton yönetimleri de bir dizi radikal kararlara gitti. Covid-19’un en çok etkilediği Kanton Tessin Hükümeti, virüsle mücadele kapsamında acil durum ilan ederek, eczaneler, gıda ürünleri satan marketler, postane ve bankalar hariç, başta restoranlar, barlar ve alışveriş merkezleri olmak üzere kamuya açık alanların kapatıldığını duyurdu.

Acil durum ilan eden bir diğer kanton ise Basel. Basel Kanton hükümeti yarın sabahtan itibaren geçerli olmak üzere bir dizi radikal kararlara gitti. Bu kapsamda, kantondaki eczaneler, gıda ürünleri satan marketler, postane ve bankaların dışındaki AVM merkezleri, restoranlar, barlarda dahil olmak üzere bütün mekanlar kapatıldı.

Vaud Kanton (Lozan) yönetimi ise, 50 kişiyi aşan bütün etkinliklere yasak getirirken, kantondaki sinema salonları, tiyatrolar, müzeler, spor merkezleri, diskotekleri tarih verilmeden kapatıldığını duyurdu.

Öte yandan, Almanya, Fransa ve Avusturya’nın yanı sıra İsviçre ile olan sınır kapılarını Pazartesi günü sabah itibariyle kapatacağını açıkladı.

DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Hem yetkililer, hem de ülkenin önde gelen bilim insanları Covid-19’un ülkede gün geçtikçe etkisini daha da artıracağına dikkat çekerek, zorunlu olmadıkça insanların evden dışarı çıkmamaları ve bu süreçte dayanışma içerisinde olmaları çağrısında bulunuyor.