CPJ: 2021’de rekor sayıda gazeteci hapse atıldı

New York merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), 2021 yılında rekor sayıda gazetecinin hapse atıldığını belirtti. Türkiye en fazla gazetecinin tutuklu olduğu altıncı ülke olarak kayda geçti.

CPJ yıllık raporunda dünya genelinde 1 Aralık 2020 itibariyle 293 gazetecinin cezaevlerinde bulunduğu belirtildi.

Rapora göre Çin’de 50, Myanmar’da 26, Mısır’da 25, Vietnam’da 23 ve Belarus’ta 19 gazeteci cezaevlerinde bulunuyor.   

Bu ülkeleri Türkiye (18), Eritre (16), Rusya (14), Suudi Arabistan (14) ve İran (11) takip ediyor.  2020 yılında da 280 gazetecinin tutuklu bulunuyordu.

CPJ Müdürü Joel Simon, “CPJ'nin dünya çapında rekor sayıda tutuklu gazeteci tespit ettiği art arda altıncı yıl oluyor" dedi.

Simon, "Haber veren gazetecileri hapse atmak, otoriter bir rejimin ayırt edici özelliğidir" diyerek, Myanmar ve Etiyopya'nın “basın özgürlüğünün kapısını bu kadar sert kapatmasını özellikle ürkütücü” bulduğunu belirtti.

Komite Türkiye konusunda şunları not etti: “Türkiye ve Suudi Arabistan gibi ülkeler, önceki yıllara göre daha fazla gazeteciyi hapse atma eğiliminden kurtulmuş gibi görünse de bu, basın özgürlüğü için daha iyi bir iklime işaret etmiyor, aksine, gözetim araçları, internet kesintileri ve özgürlük kavramını fiilen reddeden mahkumların şartlı tahliyesini kullanan yetkililerle sansürün çeşitlendiğini gösteriyor”

CPJ ayrıca bu yıl 24 gazetecinin işlerinden dolayı öldürüldüğünü belirtti. Meksika ve Hindistan başta yer alıyor.

Raporda, Meksika’nın Amerika kıtasının “en ölümcül” ülkesi olarak kalmaya devam etti. Meksika’da üç muhabir yaptıkları röportajlardan dolayı öldürülürken, 6 gazeteci cinayeti de halen araştırılıyor. Hindistan’da 2021 yılında dört gazeteci öldürüldü.

Raporda, “Bu yıl dünya çapında öldürülen gazetecilerin neredeyse yüzde 80'i katledildi. Demokratik ve otoriter rejimlerde cezasızlık döngüsü devam ediyor ve faillerden hesap sorulmayacağına dair tüyler ürpertici bir sinyal gönderiyor” denildi.

CPJ raporunda, "siyasi ayaklanma ve medyaya baskının” olduğu bir ortamda hapisteki gazetecilerin sayısının "dünya çapında bağımsız gazeteciliğe karşı artan hoşgörüsüzlüğü yansıttığını" ifade etti.

Komite bu kapsamda Çin örneğine, Hong Kong ile Sincan'daki baskıcı politikasına, Myanmar'daki darbeye, Etiyopya’nın kuzeyindeki savaşa veya Belarus’a dikkat çekti.