DAİŞ çetesi Lisa Smith yargılanıyor

Eski bir İrlanda Savunma Kuvvetleri askeri olan DAİŞ çetesi Lisa Smith’in yargılandığı davanın 12 hafta boyunca sürmesi bekleniyor.

DAİŞ çete üyesi olmakla suçlanan eski bir İrlandalı askerin yargılandığı davada, mahkemeye, İngiltere doğumlu eşini keskin nişancı kursuna gitmeye teşvik ettiğine dair kanıt sunulacağı söylendi. 

County Louth'daki Dundalk'tan 39 yaşındaki Lisa Smith, DAİŞ çetesine üyelik ve terörizmi finanse etme suçlamalarını reddetti.

2011'de DAİŞ’e katılmak üzere İrlanda Ordusu'ndan ayrılıp Suriye’ye giden Smith, önceki evliliğinin sona ermesinden sonra, DAİŞ için “sınır devriyesi” görevi üstlenen İngiliz vatandaşı Sajid Aslam ile evlendi.

Dublin Özel Ceza Mahkemesi'ne Aslam'ın, “tavsiyesi üzerine keskin nişancı kursuna gittiği” söylendi.

Lisa Smith, Aralık 2019'da İrlanda'ya döndükten sonra Dublin Havalimanı'nda tutuklandı ve terör suçlarıyla suçlandı. 

Bugün görülen ilk duruşmasında Savcı Sean Gillane, mahkemeye Smith'in DAİŞ kontrolündeki bölgeye erişmeye çalıştığını ve bunun nasıl yapılabileceğini araştırdığını” söyledi. "Karşılıklı biat ve korumayı kabul etti ve bu anlamda kendini İslam Devleti'nin standart veya siyah bayrağına sardı" dedi.

‘İYİ VE KÖTÜ DAİŞ ARASINDA FARK YOK’

Savcı Gillane, “İyi bir İslam devleti ile kötü bir İslam devleti arasında, tesadüfen veya talihsizlikle içine düşebileceğiniz hiçbir ikilik veya ayrım yoktur” diye devam etti.

İddia makamına göre, bu özel bağlamda “hicret” (göç) “bu proto-devlete temel bir bağlılık eylemi” ve “terörist grubun onsuz yaşayamayacağı bir eylemdir”.

Gillane, "Bu, İslam Devleti'nin temel taşıdır," diye devam etti.

KAFESTE BOĞULARAK İDAM

“Dövüşçülere ihtiyacı vardı ve bizim durumumuzda gruba besin ve canlılık verebilecek birine ihtiyacı vardı… bu çağrıya bu bağlamda cevap vermek 'bu grubun bir üyesi olarak tanımlamaktır.”

Mahkeme, ayrıca Lisa Smith'in çeşitli Facebook ve Telegram gruplarına dahil olduğunu da duydu. 

İddia makamı, DAİŞ’in bir kafeste boğularak beş kişiyi infazını tartışırken, Lisa Smith'in “Tamam, şimdi neden boğulduklarını anlıyorum. Hikayenin diğer yarısını bilmiyordum” dediğini aktardı.

İrlanda Özel Ceza Mahkemesi'nde jürisiz olarak görülen davanın 12 hafta sürmesi bekleniyor.