‘DAİŞ’in yeni merkez üssü Afrika oldu’

Mozambik’te bir kentin DAİŞ yanlısı çetelerce ele geçirilmesini değerlendiren gazeteci Wassim Nasr’a göre, Afrika kıtası çetelerin yeni merkez üssü haline geldi.

DAİŞ çetelerine biat ettiği bilinen El Şebab adlı örgütün Afrika’nın güneyindeki Mozambik’te Hint Okyanusu kıyısındaki Palma şehrinde kontrolü ele geçirdiği iddia edilmişti. Çetelerin duyurduğu iddiaya konu olan Palma, başta Total olmak üzere birçok büyük şirketin doğalgaz ürettiği bir bölgede bulunuyor.

Demokratik Suriye Güçleri (QSD)’nin indirdiği ağır darbeler sonrasında Suriye’de çökertilen, Irak’ta ise büyük oranda etkisiz hale getirilen DAİŞ çetelerinin Afrika’nın kimi ülkelerinde ‘biat eden örgütler’ aracılığıyla bu kıtayı kendine yeni ‘merkez üssü’ seçtiği savunuluyor.

Fransa’da yayınlanan Le Point gazetesine konuşan DAİŞ çetelerine dair yayınlanan ‘İslam Devleti, Oldu Bitti’ adlı kitabın yazarı Wassim Nasr, Mozambik’te doğalgaz yataklarının bulunduğu bölgede etkinlik kazanan örgütün bunun işareti olduğunu vurguladı. Afrika’daki kimi radikal İslamcı silahlı grupların her ne kadar fiziki kontak olmasa da DAİŞ’le ‘biat’ yoluyla bağlarının olduğuna dikkat çeken Nasr, Orta ve Batı Afrika’daki birçok çete grubunun DAİŞ’ten askeri eğitim desteği aldığının bilindiğini belirtti.

Mozambik örneğinde DAİŞ bağlantılı çetelerin işgal ettikleri alanları ellerinde tutmalarının zor olduğunu da söyleyen Wassim Nasr, Suriye ve Irak’ta yıllar süren işgallerle karşılaştırmanın doğru olmadığını vurguladı. Nasr, bu ülkelerde DAİŞ’in devlet memurlarını dahi çalıştırabildiğini ancak Mozambik gibi nüfusun büyük çoğunluğu Hristiyan olan bir ülkede işgal ettikleri yerleri yönetmelerinin kolay olmayacağının altını çizdi.

DAİŞ çetelerinin Suriye ve Irak’ta Kürtler başta olmak üzere uluslararası koalisyon partnerleri karşısında aldığı yenilgiyi hatırlatan Nasr, buna karşın Afrika kıtasının ‘yeni merkez üssü’ haline geldiğini ifade etti. Nasr’a göre, Nijerya’nın Çad Gölü’ne yakın bölgelerinde Boko Haram’ın içinden DAİŞ’e biat edenlerin Suriye’de DAİŞ’in 2013-2014 arasındaki düzeyine ulaştıklarını savunuyor. Nasr, çetelerin Mozambik, Kongo, Tanzanya ve Mısır’daki kollarının faaliyetlerine işaret ederken, Batı ve Orta Afrika’daki kollarının etkinliğine dikkati çekti.