DAİŞ’in yeni şefi Irak’ta yakalandı mı?

Irak güvenlik güçlerinin DAİŞ’in yeni şefi olduğu iddia edilen bir kişiyi yakaladığı bildirildi.

Bu iddia Sky News Arabia tarafından ortaya atıldı. Ancak sözkonusu bilgi daha sonra Irak haber ajansı ve devlet televizyonu tarafından da doğrulandı. Ancak yetkililer henüz bir açıklamada bulunmadı. 

Geçtiğimiz Ocak ayında Irak istihbarat servislerinin sorumluları, The Guardian gazetesine verdikleri bilgilerde DAİŞ çetelerinin yeni şefinin Abdul Nasır Qardaş olduğunu doğrulamıştı. Aynı yetkililer, çetebaşının gerçek isminin Emir Muhammed Abdulrahman El Mewla El Selbi olduğunu belirtmişlerdi.

The Guardian gazetesinden önce ANF, DAİŞ çetelerinin yeni elebaşısının Kardaş olduğunu ortaya çıkarmıştı. Daha sonra bu bilgi batılı medya ve istihbarat servislerince de doğrulandı.

Qardaş, DAİŞ çetelerinin kurucularından biri olduğu gibi, Şengal’e yönelik soykırım saldırılarını organize eden kişi olarak belirtiliyor.

Ebu Bekir El Bagdadi’nin ortadan kaldırılmasından önce de Kardaş, onun yerine geçecek potansiyel adaylar arasında sıralanıyordu. Amerikan ordusu Qardaş’ın başına 5 milyon dolar ödül koymuştu.

DAİŞ çetelerinin şefi El Bagdadi, 27 Ekim 2019’da Türkiye sınırına 5 kilometre mesafedeki bir alanda Amerikan ordusu tarafından öldürülmüştü.