Dağıstan’da sinagog ve kiliselere saldırı, en az 9 ölü

Rusya'nın Kafkasya bölgesindeki Dağıstan’da bir sinagog ve kiliselere saldırı düzenlendi, biri rahip en az 9 kişi öldürüldü.

Saldırılar pazar günü Dağıstan'ın başkenti Mahaçkale ve Derbent'te meydana geldi. Ria Novosti ajansının aktardığı Rusya Terörle Mücadele Komitesi'ne göre saldırılar "iki Ortodoks kilisesi, bir sinagog ve bir polis kontrol noktasını" hedef aldı. 

Yetkililere göre Rus Ortodoks Kilisesi'nin 66 yaşındaki bir rahibi Derbent'te öldürüldü. Dağıstan İçişleri Bakanlığı'na göre altı polis memuru öldürüldü ve 13 kişi de yaralandı. Yetkililer daha sonra bir Ulusal Muhafız subayının da öldüğünü ve bir başka polisin de yaralarına yenik düştüğünü duyurdu.ç 

Yetkililer genel bir ölü sayısı vermese de toplamda en az 9 kişinin öldüğü belirtiliyor. Bakanlığa göre 13'ü polis memuru olmak üzere toplam 16 kişi yaralandı ve hastaneye kaldırıldı.

Bakanlık ayrıca kolluk kuvvetlerinin Mahaçkale ve Derbent’te operasyonların “aktif aşamasının” tamamlandığını ve “6 çete mensubunun öldürüldüğünü” bildirdi. Açıklamada yetkililerin “saldırıları hazırlayan hücrelerin tüm üyelerini bulmaya çalışacağı” ifade edildi. 

Rusya'daki Yahudi cemaatleri kamu konseyi başkanı Boruch Gorin, "Derbent'teki sinagogun yandığını" ve iki kişinin öldüğünü belirtti: bir polis ve bir güvenlik görevlisi.

Rusya Soruşturma Komitesi "terör eylemleri" ile ilgili cezai soruşturma başlattı. Çeçenistan'a komşu, çoğunluğu Müslüman bir bölge olan Dağıstan sık sık “terörle mücadele” adı altında operasyonlara sahne oluyor.

Mart ayında DAİŞ çetelerinin üstlendiği bir saldırıda Moskova'da 140'tan fazla kişi hayatını kaybetmiş, geçtiğimiz hafta sonu ise Rusya'nın güneyindeki bir cezaevinde iki cezaevi görevlisini rehin alan birkaç DAİŞ üyesi öldürülmüştü.

Dağıstan lideri Sergey Melikov, "Bu akşam Derbent ve Mahaçkale'de kimliği belirsiz kişiler toplumu istikrarsızlaştırmaya çalıştı" açıklamasında bulundu. Ekim ayında Mahaçkale havaalanında İsrail karşıtı protestolar yaşanmıştı. Bölgede üç günlük yas ilan edildi.