Dağıstan’daki saldırıda en az 4 sivil ve 15 polis öldü

Rusya’ya bağlı Dağıstan'ın başkenti Mahaçkale ve sahil kenti Derbent'te bir synagogue, iki kilise ve polis noktalarına düzenlenen silahlı saldırılarda en az 19 kişinin öldüğü bildirildi.

Rusya'ya bağlı Müslüman çoğunluklu, Çeçenistan ve Azerbaycan’a komşu Dağıstan Özerk Cumhuriyeti’nde pazar günü silahlı saldırılar gerçekleşti. 

Rusya Soruşturma Komitesi'ne göre saldırılar "iki Ortodoks kilisesi, bir sinagog ve bir polis kontrol noktasını" hedef aldı. 

Mahaçkale sinagogunun alevler arasında kalarak tamamen yandığı bildirildi. Yüzyıllardır Kuzey Kafkasya'da, özellikle de Dağıstan'da yaşayan "Dağ Yahudileri" cemaatinin temsilcilerine göre, ikinci bir sinagog da Molotof kokteylleri kullanılarak ateşe verildi.

Aynı kaynağa göre, saldırının ardından başlatılan terörle mücadele operasyonu, "vatandaşların yaşamına ve sağlığına yönelik tehditlerin etkisiz hale getirilmesinin" ardından pazartesi sabahı sona erdi. 

Dağıstan lideri Sergey Melikov, operasyon kapsamında "altı haydutun tasfiye edildiğini" bildirirken, operasyonların "yurtdışından" hazırlandığı konusunda ısrar etti ve "uyuyan hücreleri” hedef gösterdi. Faillerin gerekçeleri ya da kimliklerine ilişkin herhangi bir ayrıntı henüz açıklanmadı ve saldırıların sorumluluğunu henüz hiçbir örgüt üstlenmedi. 

UKRAYNA İMASI

Sergey Melikov Telegram'da yayınladığı bir videoda "Bu terörist saldırıların arkasında kimin olduğunu ve hangi amacı güttüklerini biliyoruz" dedi ve kimin hedef alındığını belirtmeden Ukrayna'daki çatışmaya atıfta bulundu. Melikov, "Savaşın bizim evlerimize de geldiğini anlamalıyız. Bunu hissettik ama bugün bununla yüzleşiyoruz" dedi.

Melikov’a göre  "15'ten fazla polis memuru terör eyleminin kurbanı oldu" ve "hayatları pahasına" sivil sakinleri korudu. 

Moscow Times'ın haberine göre, Derbent'teki Rus Ortodoks Kilisesi rahibi 66 yaşındaki Peder Nikolai bıçaklı bir saldırıda öldürüldü. Kiliseye yönelik saldırı Ortodoksların Pentekost Bayramı'nı kutladıkları sırada meydana geldi. Silahlı kişiler ayrıca Mahaçkale ve Derbent arasında yer alan Sergokala köyünde polis memurlarını taşıyan bir araca ateş açarak bir polis memurunu yaraladı. 

Yetkililer toplamda en az 4 sivil ve 15 polisin öldürüldüğünü bildirdi. Rusya'ya bağlı bu federe cumhuriyette üç günlük yas ilan edildi. 

Mart ayında DAİŞ çetelerinin üstlendiği bir saldırıda Moskova'da 140'tan fazla kişi hayatını kaybetmiş, geçtiğimiz hafta sonu ise Rusya'nın güneyindeki bir cezaevinde iki cezaevi görevlisini rehin alan birkaç DAİŞ üyesi öldürülmüştü.