Dağlık Karabağ'da çatışmalar sürüyor

Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'a yönelik Türkiye destekli saldırısı ardından çatışmalar devam ediyor. BM Güvenlik Konseyi gün içinde toplanacak.

Ermenistan'ın desteklediği Dağlık Karabağ Cumhuriyeti, Pazar günü Azerbaycan'ın ordusunun saldırısına uğradı.

2016 yılından bu yana en ölümcül çatışmalar yaşanıyor. Her iki taraftan onlarca, resmi açıklamalara göre yüzlerce ölü var.

Çatışmalar, Pazartesi'yi Salı'ya bağlayan gece de devam etti. Ermenistan Savunma Bakanlığı, "Ermeni güçler cephe hattında Azerbaycan’ın bir çok sektördeki saldırısına yanıt verdi ve düşman önemli kayıplar verdi" dedi.

Savunma Bakanlığı sözcüsü Arstrun Hovhanisyan, Facebook sayfasında yaptığı açıklamada Azerbaycan'ın Ermeni mevzilerine yoğun bir şekilde topçu atışları yaptığını ve yeni bir saldırıya hazırlandığını belirtti.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı da gece boyunca şiddetli çatışmalar yaşandığını ifade etti. Bakanlık, Salı sabahı Azeri güçlerin Fizuli kentine karşı operasyon başlattığını duyurdu.

Çatışmalarda 11'i sivil en az 95 kişi hayatını kaybetti. Gerçek bilançonun çok daha ağır olduğu sanılıyor. Her iki taraf, yüzlerce asker öldürdüğünü bildiriyor.

Türk devleti Azerbaycan'ı doğrudan destekliyor. Dağlık Karabağ yetkilileri de kendilerine karşı Türk savaş uçakları, helikopterleri ve paralı askerlerinin kullanıldığını belirtiyor.

Aralarında BM, Rusya, Fransa ve ABD'nin olduğu uluslararası güçler derhal ateşkes çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler'in bu Salı günü basına kapalı olarak acil toplanması bekleniyor.

Erivan ile Bakü arasında açık bir savaşın, özellikle de Türkiye ve Rusya'nın dahil olduğu bir savaşın Güney Kafkasya'yı istikrarsızlaştırma riski olduğu kaydediliyor.