Dağlık Karabağ lideri 1 Ocak’ta planlanan feshi iptal etti

Eylül ayında Azerbaycan tarafından işgal edilen Dağlık Karabağ'ın Ermeni yöneticiler, daha önce 1 Ocak 2024’te açıklanacağı duyurulan fesih planını iptal etti.

Ermenistan’ın başkenti Erivan'da diğer liderlerle bir araya gelen Samvel Çahramanian, "Artsah Cumhuriyeti'nin (Dağlık Karabağ) yasal alanında, devlet kurumlarının feshedilmesini öngören bir belge bulunmamaktadır" dedi.

Samvel Çahramanian’ın ofisinden AFP'ye yapılan açıklamada kararnamenin "boş bir kağıt parçası" olduğu belirtildi.

Artsah liderinin ofisi, "Hiçbir belge halkın iradesiyle kurulan Cumhuriyetin feshine yol açamaz" dedi.

Ancak Azerbaycan’ın işgali ardından pratikte Samvel Çahramanian’ın Dağlık Karabağ’ın kaderine ilişkin bir gücünün olmadığı belirtiliyor.

Azerbaycan, eylül ayında Artsah’a karşı ani bir harekat düzenlemiş ve bölgeyi işgal etmişti. 120 bin nüfuslu bölgede 100 binden fazla Ermeni ilk günlerde Ermenistan’a sığınmıştı.

İki ülke arasında onlarca yıldır çatışmalar ve gerilimler yaşanıyor. Biri 1990'ların başında diğeri 2020 sonbaharında altı hafta süren savaşta onbinlerce kişi hayatını kaybetti. Bu iki savaşın son halkası eylül ayındaki işgal oldu.

Bakü'nün bölgeyi işgal etmesinden on gün sonra, Çahramanian 1 Ocak 2024 tarihinde Artsah Cumhuriyeti’nin "tüm hükümet kurumlarını" fesheden bir kararname imzalamıştı. Belgede "Dağlık Karabağ Cumhuriyeti’nin varlığının sona ereceği" yazılıyordu.

O tarihten bu yana Azerbaycan'ın otoriter Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ekim ayı ortasında Dağlık Karabağ'ın başkenti Stepanakert’i (Azerbaycan’a göre Hankendi) ziyaret etti ve Azerbaycan bayrağını göndere çekti.