Darfur’daki kabile çatışmasında üç günde 140’ı aşkın ölü

Sudan’ın Darfur bölgesinde kabileler arasında yaşanan çatışmalarda bilanço ağırlaştı. Üç günde 140’ı aşkın kişi öldü.

Şiddet olayları, BM ve Afrika Birliği’nin Darfur’daki ortak barış misyonunun sona ermesinden iki hafta sonrasına denk geldi. Sudan’ın batısındaki geniş Darfur bölgesinde 13 yıldır bu misyon yürütülüyordu.

Şiddet olaylarının başlamasından sonra yetkililer Batı Darfur eyaletinde sokağa çıkma yasağı ilan etti ve Başbakan Abdallah Hamdok, “düzeni sağlama” teşebbüsü çerçevesinde bölgeye üst düzey bir heyet gönderdi.

Yerel örgütlere göre üç gün içinde 140’ı aşkın kişi hayatını kaybetti.

Pazartesi günü bir açıklama yapan Batı Darfur Valisi “Kurbanların gerçek sayısı henüz bilinmiyor” dedi.

BM Genel Sekreteri Antonio Gueterres, Sudanlı yetkililerden durumu yatıştırmak için tüm çabaları devreye koymaya çağırdı.

Çatışmalar, iki birey arasında yaşanan kavga ardından El Massalit kabilesi ile Arap göçebeler başlamıştı. Göçebelerden yana olan bölgeni silahlı milisleri de El Cuneyna’ya saldırarak, birçok evi ateşe verdi.

Diktatör Ömer El Beşir rejiminin devrilmesi ardından Ekim ayında hayata geçirilen geçiş hükümeti, Darfurlu bazı isyancı hareketler dahil olmak üzere birçok silahlı grupla barış anlaşması imzalamıştı.  Ancak Darfurlu grupların bazıları anlaşmaya imza atmadı.

Darfur’da 2003 yılında general Ömer El Başir rejimine bağlı silahlı güçler ile marjinalleştirildikleri tepkisinde bulunan, iktidar ve zenginliklerin adil paylaştırılmasını isteyen etnik azınlık üyeleri arasında çatışmalar başlamıştı. Büyük katliamların işlendiği bu çatışmaların ilk yıllarında BM’ye göre 300 bin kişi öldü ve 2,5 milyon kişi göçe maruz kaldı