Demirtaş davası: AYM de ‘ihlal var’ dedi ama...

Anayasa Mahkemesi (AYM), HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğunun makul süreyi aşması nedeniyle “ihlal” olduğu yönünde karar verdi. Adalet Bakanlığı 50 bin TL ödemeye mahkum edildi. Buna rağmen tahliye yok.

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın AYM’yı başvuruda karar çıktı. Demirtaş’ın avukatları, müvekkillerinin kişi ve hürriyetinin ihlal edildiği gerekçesiyle AYM’ye başvurmuştu.

AYM, 24 Kasım 2017, 29 Mayıs 2018, 27 Kasım 2018 ve 11 Aralık 2018 tarihinde yapılan başvuruları toplu olarak inceledi.

Mahkeme kararında, Demirtaş’ın yargılama süreci ve mahkeme tarafından verilen tutukluluk inceleme kararları ile dosya birleştirmeleri ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararına yer verdi.

50 BİN TL TAZMİNAT

AYM, Demirtaş’ın tutukluluğunun makul süreyi aşması nedeniyle Anayasa’nın 19’uncu maddesinin ihlal edildiği kanaatine varırken, Demirtaş’a Adalet Bakanlığı tarafından 50 bin TL tazminat ödenmesine karar verdi. Alınan kararların birer örneği Ankara 19'uncu Ağır Ceza Mahkemesi ve Adalet Bakanlığı’na gönderilecek.

Demirtaş’ın avukatı Mahsuni Karaman, sanal medyada yaptığı açıklamada, tutukluluğa son verilmesini istedi.

‘TUTUKLULUĞA SON VERİLSİN’

Karaman şunları belirtti:

“AYM’nin Sayın Demirtaş ile ilgili kararına yeni vakıf olduk. Geniş bir değerlendirme yapmak için kararı detaylı inceleme olanağımız olmasa da önemine binaen şunları söylemek lazım: AYM, Demirtaş’ın 4 Kasım 2016 ile 2 Eylül 2019 tarihinde gerçekleşen tutukluluğu ile ilgili, makul sürenin aşıldığını, tedbirin ölçülü olmadığını ve tutuk devam kararlarının gerekçeli olmadığını tespit ederek ihlal kararı vermiştir. Bu kararın önemi, 20 Eylül 2019 tarihinde verilen ve hala devam eden ikinci tutukluluğa etkisi olacaktır. AYM, bu karar ile 6-8 Ekim olayları nedeniyle Demirtaş’ın 4 Kasım 2016 ile 2 Eylül 2019 tarihleri arasındaki tutukluluğunu makul bulmayıp ihlal kararı verdiğinden ve ikinci tutuklaması da aynı sebebe dayandığından bu ikinci kararın bir geçerliliği kalmamıştır. Kısaca Demirtaş, 6-8 Ekim olayları nedeniyle tutuklu kaldı ve bu kararla da ihlal tespit edildi; ikinci tutuklama aynı sebebe dayandığından derhal buna son verilmelidir.”