Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde saldırı: Onlarca ölü var

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin (RDC) doğusunda Demokratik İttifak Güçleri tarafından düzenlendiği belirtilen saldırılarda 30’u aşkın kişinin öldüğü bildirildi.

Saldırılar hafta sonuna doğru gerçekleşti. Nord-Kivu ve l'Ituri eyaletleri arsındaki sınırda bulunan Beni’ye bağlı Mamove Sivil Toplum Başkanı Kinos Kathuho, cumartesi akşamı yaptığı ilk açıklamada 30’u aşkın kişinin saldırılarda öldüğünü bildirdi. Başka kaynaklar henüz bilançoyu doğrulamadı

Kathuho, Demokratik İttifak Güçleri’nin cumayı cumartesiye bağlayan gece Mambumembum köyüne saldırdığını belirterek, “Şimdilik 27 kişinin öldüğü, bir çok evin ve motosikletin yakıldığı, bir çok kişinin de kayıp olduğuna dair bir bilanço var” dedi.

Farklı iki grup saldırganın da komşu iki köye giderek en az 5 kişiyi daha öldürdüğü belirtildi.

Kathuho, bölge sakinlerinin evlerinden kaçmakta olduğunu zira bu bölgede askeri noktaların olmadığını savundu.

Yerel yetkililer cuma günü ayrıca sözkonusu köylerden 30 kilometre kadar uzaktaki Eringeti’de de 3 sivilin öldürüldüğünü belirterek, İttifak Güçleri’ni suçladı.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin doğusunda yer alan geçen mayıs ayından bu yana olağanüstü hal durumunun yaşandığı Nord-Kivu ve l'Ituri eyaletlerinde 25 yıldır silahlı çatışmalar yaşanıyor.  Silahlı örgütler arasında Demokratik İttifak Güçleri de yer alıyor.

Kasım ayı sonunda Uganda ve Kongo, silahlı gruplara karşı ortak bir operasyon başlattı. Kongo, ülkenin doğusunda sivil katliamların yaşandığını gerekçe gösterirken, Uganda ise kendi topraklarında “cihatçı” saldırılar düzenlendiğini belirtiyor. DAİŞ çetelerine bağlı Orta Afrika kolu bu bölgede saldırılar düzenliyor.

Demokratik İttifak Güçleri, 1995 yılında Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni'ye karşı muhalefet hareketlerini bir araya getiren silahlı bir örgüt olarak kuruldu. Örgüt o zamandan beri Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ne taşındı.