Dêrazor’da İran’ı hedef alan saldırı: Biri sorumlu en az 9 ölü, 20 yaralı

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne (SOHR) göre, Suriye'nin doğusunda gece saatlerinde İran yanlısı silahlı grupların mevzilerini hedef alan saldırılarda biri yetkili olmak üzere en az 9 kişi öldü, 20’den fazlası yaralandı.

SOHR yaptığı açıklamada "Dêrazor bölgesinde iletişim merkezi olarak kullanılan ve kaldıkları villaya düzenlenen saldırılarda aralarında bir yöneticinin de bulunduğu 9 İran yanlısı savaşçı öldü, 20'den fazlası da yaralandı" dedi. 

Açıklamada saldırıların arkasında kimin olduğu henüz belirtilmedi. Şam hükümetine bağlı medya ise fazla ayrıntı vermeden ülkenin doğusundaki hedeflere "Amerikan saldırıları" düzenlendiğini bildirdi.

Suriye'de iç savaşın başladığı 2011 yılından bu yana komşu İsrail, Şam’ın yanında yer alan İran ve Lübnan Hizbullahı’na yönelik yüzlerce saldırı düzenledi. Amerika Birleşik Devletleri de Suriye'nin doğusundaki İran yanlısı grupları hedef aldı.

SOHR’a göre Salı günkü saldırılardan birkaç saat önce, teknik ekipman ve İran Devrim Muhafızları mensuplarını taşıyan bir İran kargo uçağı Şam'dan Dêrazor’a iniş yaptı.

Açıklamada Deyrezzor'da tamamen yıkılan villanın daha önce Devrim Muhafızları tarafından ele geçirildiği belirtildi. 

Benzer saldırıların sonuncusu Şubat ayı başında gerçekleşmiş ve aralarında 9  Suriyeli, 6 Iraklı ve 6 Hizbullah mensubu Lübnanlı'nın da bulunduğu en az 29 “İran yanlısı savaşçının” Dêrazor ve El Mayadin’deki Amerikan saldırılarında öldürüldüğü belirtildi. 

Bu saldırılar 28 Ocak'ta Ürdün'de Suriye ve Irak sınırı yakınlarındaki bir Amerikan üssüne düzenlenen ve üç Amerikan askerinin öldüğü saldırı ardından gerçekleşmişti. Washington saldırıdan İran yanlısı grupları sorumlu tutmuştu.