'Diktatör'ün Fransa'ya uzanan tehditlerine Macron'dan tepki

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı “Diktatör” başlığı ile kapak yapan Fransız Le Point dergisi tehdit ve tacizlere maruz kaldı. Fransa Cumhurbaşkanı "Kabul edilemez” diye tepki gösterdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada tehditler alan Le Point dergisine destek verdi.

“BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ OLMAZSA DİKTATÖRLÜKTÜR”

Macron, “Le Point’ın afişlerinin Fransa ve yurtdışında özgürlük düşmanlarının hoşuna gitmediği gerekçesiyle gazete bayilerinden çekilmesi kesinlikle kabul edilemez. Basın özgürlüğü paha biçilemez: O olmazsa diktatörlüktür” dedi.

Haftalık dergi Le Point, Erdoğan’a ilişkin geniş bir dosya yayınladıktan sonra tehdit ve taciz kampanyasına maruz kaldığını açıkladı.

Le Point, “Bir haftadır sosyal ağlarda süren taciz, hakaret, yıldırma, antisemit saldırılar ve tehditlerden sonra, AKP sempatizanlarının ifade özgürlüğü ve çoğulcu basının sembollerine saldırmaya sıra geldi” diye tepki gösterdi.

GAZETE BAYİLERİNE SALDIRI

Cuma günü Fransa’nın Vaucluse bölgesindeki Pontet’de bir gazete bayi, AKP yandaşlarının tehditleri üzerine dergiyi vitrinden çekti.

Belediyeden bir yetkili, “Erdoğan yanlısı bir grup Türk gazete bayisi sahibini tehdit etti” dedi.

Pontet Belediyesi Cumartesi sabahı, derginin yeniden aynı yerine konulmasını istedi ve saat 16.00’da dergi yerleştirildi. Bunun üzerine 20 kişilik AKP yanlısı faşist grup yeniden toplanınca, alanda güvenlik tedbirleri alındı.

Pazar günü başka gazete bayilerinde de dergi afişinin kaldırıldığı yönünde bilgiler geldi. Pontet’in 100 kilometre kuzeyindeki Valence’teki bir kioskta AKP yandaşlarının afişleri söktüğü belirtildi.

TÜM BASIN ÜRETİM ZİNCİRİNE SALDIRIYORLAR

Derginin Müdürü Etienne Gernelle, AFP’ye yaptığı açıklamada “Bu inanılmaz bir durum! Kendi sansürlerini Fransa’da da uygulayabileceklerini düşünüyorlar!” dedi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü RSF Başkanı Cristophe Deloir, “Bu saldırılar münferit ama çok güçlü sembolik bir anlamı var” dedi. Deloir, “Gazete satıcılarına saldırıyorlar, tüm basın üretim zincirinin yıldırmaya çalışıyorlar. Ve kendi ülkesinden çoğulculuğu yok eden bir yöneticiyi savunuyorlar.” diye kaydetti.

“ERDOĞAN MANDELA’DIR” DEDİLER, İŞTE DERGİNİN YANITI!

Erdoğan’ın Fransa’daki faşist ağlarından biri olan Adalet, Eşitlik ve Barış Konseyi (COJEP), dergide yayınlanan haberlere tepki göstererek, Erdoğan’ı “21’inci yüzyılın Mandelası” olarak tanımladı. Bu açıklamaya yanıt vere Le Point dergisi, “Nelson Mandela ne kendi muhaliflerini, ne yargıçları ne de gazetecileri hapsetmiyordu. Erdoğan’ın Suriye’de yaptığı gibi komşularının evinde etnik temizlik yapmıyordu” dedi.

Le Point dergisi, daha önce yayınladığı editör yazıları ve haberlerde Türk devletinin Kürtlere yürüttüğü işgal operasyonları için “etnik temizlik” demişti.

Dergi son sayısında “diktatör” başlığı altında, Erdoğan’ın “büyüklük çılgınlığı”, “Fransa’daki uzantıları”, “Cezayir’deki operasyonları” ve “işlediği suçları” geniş bir şekilde ele almıştı.