DSÖ: Sağlık ekipmanlarında yolsuzluk cinayettir

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), tüm dünyanın boğuştuğu salgın nedeniyle gönderilen korunma amaçlı ekipmanlarda dahi yolsuzluk yapılmasının ‘cinayet’ olduğu eleştirisinde bulundu.

Şimdiye kadar 600 bin Covid-19 vakasının görüldüğü Güney Afrika Cumhuriyeti’nde sağlık çalışanlarına sağlanan ekipmanlarda yolsuzluk yapıldığı ortaya çıkmıştı. Basında yer alan bilgilerde, ekipman ihalesinin Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa’nın sözcüsünün eşine verildiği ayrıca Afrika Ulusal Kongresi (ANC) yöneticisi bazı isimlerin de yolsuzlukta adının geçtiği yer almıştı.

DSÖ Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus ise, Güney Afrika üzerinden sağlık alanında yolsuzluk yapılan ülkelere sert eleştiride bulundu. Her türlü yolsuzluğun kabul edilemez olduğunun altını çizen Ghebreyesus, “Buna karşın sağlık korunma ekipmanlarındaki yolsuzluk, benim için cinayettir” diye konuştu.

“Sağlık çalışanları korunma ekipmanları olmadan çalışırlarsa, yaşamları tehlikeye girer” diyen Ghebreyesus, aynı zamanda hastaların hayatının da tehlikeye atıldığına vurgu yaptı.

‘YARALI AVIN ETRAFINDA DÖNEN ÇAKALLAR’

Güney Afrika Cumhuriyeti’ndeki skandalın ortaya çıkması ardından Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa’nın sözcüsü istifa etmek zorunda kalmıştı. Ramaphosa ise ANC’nin bazı yöneticilerinin de adlarının karıştığı skandala karışan kesimlere ilişkin ‘yaralı avın etrafında dönen çakallar’ benzetmesinde bulunmuştu.

Skandalın ortaya çıkması ardından Güney Afrika Kamu Etiği Kurumu yöneticisince sağlık ekipmanları ve karantina merkezlerinin ihalelerinde yaşandığı iddia edilen yolsuzluklara ilişkin bu ayın başında soruşturma başlatıldığı duyurulmuştu.

59 milyon nüfuslu Güney Afrika Cumhuriyeti, 600 bin vaka ile ABD, Brezilya, Hindistan ve Rusya’dan sonra Covid-19 vaka sayılarında beşinci sırada geliyor. Ölüm vakalarında ise tespit edilebilen 12 bin 600’ü aşkın kişiyle salgından en çok etkilenen 13’üncü ülke konumunda.