DSÖ uyardı: Virüsün bulaşılabilirlik düzeyi düşmüş değil

Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre, her ne kadar birçok ülkede ciddi oranda azalma gösterse de Covid-19 salgınının daha az patojen olduğunu düşünmek için çok erken.

İtalya’nın Milan şehrindeki San Raffaele Hastanesi’nin direktörü Dr Alberto Zangrillo’nun RAI televizyonunda yaptığı açıklamalara ilişkin DSÖ’den yapılan açıklamada, yeni tip korona virüsünün buluşılabilirlik seviyesinin düştüğünün yanlış olduğu vurgulandı.

Dr. Zangrillo, şimdiye kadar 33 bin 400’ü aşkın kişinin yaşamına mal olan Covid-19 salgınına neden olan SARS-CoV-2 virüsünün İtalya’da kaybolduğunu savunmuştu. İtalyan doktor, son günlerdeki testlerde virüs yükünün bir iki ay öncekine oranla oldukça hafif olduğunu söylemişti.

DSÖ: VİRÜS HALEN HER GÜN BİNLERCE KİŞİYİ ÖLDÜRÜYOR

DSÖ’den yapılan açıklamada ise, İtalyan doktorun sözlerine karşı temkinli olunması çağrısı yapıldı. “Virüsün daha az patojen olduğunu söylemeyi sağlayacak bir şey yok” denilen açıklamada, bu tür açıklamalarda dikkatli davranılması istendi.

DSÖ’nün Acil Müdahale Programı yöneticisi Michael Ryan, “Korona virüsü öldürücü bir virüs olmaya devam ediyor ve her gün binlerce insan ölüyor” diye konuştu.

VİRÜS PATOJEN AMA MARUZ KALMA ORANI DÜŞMÜŞ OLABİLİR

Ryan, SARS-CoV-2 virüsünün bulaşılabilirlik düzeyinin azalmasından ziyade virüse maruz kalma düzeyinin düşmüş olabileceğini de savundu. Ryan, kesin olan tek şeyin virüse maruz kalma seviyesi ve oranının azaltıldığı olduğunun altını çizdi.

Covid-19 salgını şu ana kadar 6,2 milyon kişiye bulaştığı tespit edilirken, bunun sadece test edilen vakalar olduğu biliniyor. Yani gerçek rakamın çok daha fazla olduğu gerçek. Ayrıca şimdiye kadar 374 bin kişinin covid-19’dan dolayı hayatını kaybettiği tespit edildi. Salgının yayılması Çin, Avrupa ülkeleri ve ABD’de yavaşlatılmış olsa da Güney Amerika ülkeleri, Rusya, Afrika ve kimi Asya ülkelerinde artış hızı düşürülebilmiş değil.