Dünya Bankası: Salgın 60 milyon kişiyi aşırı yoksulluğa itebilir

Dünya Bankası Başkanı David Malpass, koronovirüs salgını nedeniyle 60 milyona varan insanın "aşırı yoksulluğa" sürüklenebileceği uyarısında bulundu.

David Malpass, yoksulluğa karşı son üç yılda kaydedilen ilerlemelerin altüst olabileceğini belitti.

Dünya Bankası aşırı yoksulluğu, kişi başına günde 1,90 doların altında yaşamak olarak tanımlıyor.

Salgınla mücadele sırasında küresel ekonomik büyümenin bu yıl yüzde 5 azalacağı tahmininde bulunan Malpass, bu durumun şimdiden milyonlarca kişinin işlerinden olmasına, işletmelerin iflas etmesine ve daha yoksul ülkelerin asıl büyük darbeyi almasına yol açtı.

"Milyonların geçim kaynağı yok oldu ve dünya genelindeki sağlık sistemleri baskı altında” diyen Malpass, “Tahminimiz, 60 milyon kişinin aşırı yoksulluğa itileceği yönünde. Bu durum, yoksulluğu azaltma programlarında üç yıldır elde ettiğimiz tüm kazanımların yitirilmesi demek" diye ekledi.

Dünya Bankası, 15 aylığına yoksul ülkelere krizle başa çıkabilmeleri için 160 milyar dolar hibe ve düşük faizli kredi imkanı sağlıyor.

Dünya nüfusunun yüzde 70’inin yaşadığı 100 ülkeye acil yardım yapıldığını ifade eden Malpass, "Dünya Bankası önemli ölçüde kaynak sağlıyor ama bu yeterli olmayacak" şeklinde konuştu.

Ticari bankaların, yoksul ülkelerin borçlarını erteleme konusunda ayak sürümesinin hayal kırıklığı yarattığını da ifade eden Malpass, şunları belirtti:

"Bunun yavaş izlemesinden üzgünüm. Ticari bankalar genel anlamda, en yoksul ülkelerden bile ödeme alıyorlar ve bu alanda daha hızlı hareket edilmesi gerekiyor"