Dünya nüfusunun yüzde 1’i evine dönemiyor

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) yayınladığı son rapora göre 2019 yılı sonu itibariyle dünya genelinde mülteci, ilticacı ya da iç göçe maruz kalan kişilerin sayısı 79,5 milyon olarak kayda geçti.

UNCHR’ye göre dünya nüfusunun yüzde 1’i bugün savaş, baskı, insan hakları ihlalleri ve başka şiddeti biçimleri nedeniyle evlerine dönemiyor. 2019 yılı sonu itibariyle, mülteci, ilticacı ay da iç göç mağduru kişilerin sayısı 79,5 milyon olarak hesaplandı.

2012 yılından beri böyle bir eğilim var. Bir önceki yıla göre 2019’da yer değiştirenlerin sayısı artarak, rekor bir düzeye ulaşmış oldu. İnsanların kendi bölgelerine dönme perspektifi de giderek azalıyor.

İnsanların evlerini terk etmesine yol açan ve geri dönmelerini engelleyen krizlere son verilmesi için yeterli siyasi çözümlerin olmadığı kaydedildi.

10 YIL ÖNCE 40 MİLYONDU

UNHCR’ye göre bundan on yıl önce yer değiştirenlerin sayısı 40 milyondu. Bugün ikiye katlandı ve yavaşlama eğilimi de görülmüyor.

Rapor 45,7 milyon kişinin kendi ülkeleri içerisinde başka bölgelere kaçtığını, 26 milyon kişinin kendi ülkelerinin sınırları dışında yaşadığını ve 4,2 milyon kişinin ilticacı olduğunu gösteriyor. Bunlara raporda ayrı bir şekilde hesaplanan 3,6 milyon Venezuelalıyı da eklemek gerekiyor.

ULUSLARARASI TOPLUM BÖLÜNMÜŞ, DURUM DAHA DA KÖTÜLEŞECEK

AFP’ye konuşan UNCHR Başkanı Filippo Grandi, “Uluslararası toplum öylesine bölünmüş ki, barış yapabilecek durumda değil ve ne yazık ki durum daha da ağırlaşacak. Korkarım ki gelecek yıl, bu yıldan çok daha kötü olacak” dedi.

UNCHR, sadece 2019 yılı içerisinde 11 milyon kişinin daha yer değiştirmek zorunda kaldığını tespit etti. Bunların çoğu az sayıdaki savaş halinde olan ülkelerde gerçekleşti. Dokuz yıldır savaşın yaşandığı Suriye’de 13,2 milyon kişi iç göçe maruz kaldı ya da ülkeyi terk etti.

MÜLTECİLERİN YÜZDE 68’İ BEŞ ÜLKEDE

Dünya genelindeki mültecilerin en az yüzde 68’i beş ülkede yaşıyor: Suriye, Venezuela, Afganistan, Güney Sudan ve Myanmar.

Grandi, uluslararası toplumun birlik olması, siyasi irade göstermesi ve kaynak oluşturması durumunda dünyadaki sorunların yarısından fazlasının büyük olasılıkla çözülmüş olacağına dikkat çekti.

Covid-19 pandemisinin yoksul ülkeler üzerindeki etkilerine ilişkin de konuşan Grandi, “Dramatik bir şekilde arttığını gördüğümüz şey, yoksulluktur” dedi. Grandi, “Ne yazık ki, insanlar evlerinden kaçmaya devam ediyor. Çünkü, pandemi olsun ya da olmasın, tehdit altındalar ve her zaman bir sığınağa, korunmaya ve sığınma hakkına ihtiyaçları var” diye ekledi.