‘Dünyanın en tehlikeli yanardağında’ ürkütücü lav faaliyetleri

Dünya’nın en tehlikeli yanardağlarından biri olarak bilinen Afrika’daki Nyiragongo’da lav hareketlenmeleri yeniden başlarken, milyonlarca kişinin tehlike altında olduğu bildiriliyor.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti ile Ruanda arasında bulunan Nyiragongo yanardağı, en son 2002 yılındaki patlama ile gündeme gelmişti. Dünyanın en tehlikeli yanardağlarından olan Nyiragongo o dönemde 250 kişinin yaşamını yitirmesine neden olmuş, yakınındaki 1,5 milyon nüfuslu Goma şehrinin beşte biri ise yok olmuştu.

KRATERDEKİ LAV GÖLÜNDE BİRİKME

2002’de yüz binlerce kişinin evsiz kalmasına neden olan patlamanın yeniden tekrarlanması olasılığı gündemde. İtalya’daki Luigi Vanvitelli Üniversitesi’nden uzmanlara göre, yanardağın 200 metre çapındaki kraterinde yoğun bir lav birikintisi oluştu.

DEPREM HALİNDE PATLAMA HIZLANABİLİR

Üniversitenin yanardağ bilimcilerinden Dario Tedesco, krater içindeki lav gölünün seviyesinin yükselme hızının endişe verici olduğunu söyledi. Nyiragongo için ‘dünyanın en tehlikeli volkanı’ sıfatını kullanan Tedesco, yanardağın önümüzdeki 4 yıl içinde yeniden patlama riskinin olduğu uyarısında bulundu.

Luigi Vanvitelli Üniversitesi yanardağ bilimcilerinin oluşturduğu ekibe göre, olası bir depremin Nyiragongo’yu harekete geçirmesi veya patlamayı hızlandırması da yüksek bir ihtimal.

GÖZLEMEVİ VE UYARI SİSTEMLERİ HAYATİ ÖNEMDE

Nyiragongo’da olası bir patlamadan endişe edilmesine neden olan bir diğer nokta ise, yakınlardaki Goma şehrinde bulunan tek gözlemevinin işlevini yitirmesi. Bugüne kadar Dünya Bankası’nın sağladığı bir yardım paketi sayesinde finanse edilen gözlemevindeki istasyonda bir uyarı ve yerleşimleri boşaltma sisteminin hayati önemde olduğu vurgulanıyor.