Ekim ayında 165 bini aşkın Afgan Pakistan’ı terk etti

Pakistan hükümetinin Afgan göçmenlere 1 Kasım’a kadar tanıdığı sürenin dolmasından önce ekim ayında 165 bini aşkın Afgan bu ülkeyi terk etmek zorunda kaldı.

Pakistan hükümeti, topraklarında yaşayan ve sayılarının 1.7 milyon olduğu tahmin edilen çoğunluğu Afgan düzensiz göçmenlere ülkeyi terk etmeleri için 1 Kasım'a kadar süre vermişti.

Aksi takdirde çarşamba gününden itibaren, kaçak Afganlar tutuklanabilir, gözaltı merkezlerine yerleştirilebilir ve ardından Afganistan'a sınır dışı edilebilirler. Göçmenlerden onbinlercesi sürenin dolmasını beklemeden ülkeyi terk ederken, bazıları da sınır kapısına yığılmış durumda.

Sınırdaki resmi kaynaklara göre ekim ayında 165 bini aşkın Afgan göçmen, sınırdışı edilme riskini göze almadan ülkeyi terk etti.

Aralarından bazıları onlarca yıldır Pakistan'da yaşıyor ya da Pakistan’da doğmuş. Hatta göç etmek zorunda kalanlar arasında Afganistan hakkında fazla bir şey bilmeden Pakistan’da yaşayan insanların olduğu belirtiliyor.

Taliban'ın Ağustos 2021'de Kabil'de iktidara gelmesinden bu yana en az 600 bin kişi Pakistan’a sığındı. Onlarca yıldır süren savaşta ise milyonlarca kişi Pakistan’a geçerken, bu ülke dünyanın en fazla mülteci barındıran ülkelerinden biri haline geldi.

Pakistan hükümeti, ekonomik kriz ve sınır saldırılarının arttığı bir dönemde, ülkenin "refah ve güvenliğini" korumayı amaçladığını iddia ediyor.  Ancak mülteci aktivistleri ve insan hakları savunucuları, bu önlemlerin mülteciler üzerinde baskı oluşturduğunu ve onları zor durumda bıraktığını belirtiyorlar.

GÖÇMENLERE KARŞI CADI AVI

Pakistan hükümeti ülkeyi terk etmeyi reddeden “yasadışı” göçmenlere karşı sert davranacaklarını açıkladı. Polis çarşamba gününden bu yana ülke genelinde tutuklamalara hız verdi. Perşembe günü güneydeki mega kent Karaçi'de yapılan baskında 100'den fazla kişi gözaltına alındı.

Güneybatıdaki Belucistan eyaletinin başkenti Ketta'da polis 425 Afganı gözaltına aldı.

İnsan hakları aktivistleri Pakistanlı yetkililerin göçmenleri ülkeyi terk etmeye zorlamak için tehdit, kötü muamele ve gözaltı yöntemlerini kullandığı tepkisinde bulunuyor.

Yasal göçmenler de dahil olmak üzere tutuklamalar ve polis tarafından gasp girişimleri olduğu yönünde bilgiler de geliyor.

Ancak gözlemcilere göre bu girişim, izlenen politikaların bir sonucu olarak mültecileri genellikle ülkenin altyapısı ve mali durumu üzerinde bir yük olarak gören Pakistan nüfusunun çoğunluğunun desteğini almış görünüyor.