Ekvador’da dokuz ayda 450'den fazla çocuk öldürüldü

Ekvador'da Ocak ve Eylül ayları arasında en az 455 çocuk ve gencin şiddet sonucu hayatını kaybettiği açıklandı.

Ombudsmanlık ofisinden yapılan açıklamada, "sadece Ocak ve Eylül 2023 tarihleri arasında 455 çocuğun öldürüldüğü" belirtilerek "özellikle Guayas eyaletinde durumun çok ciddi olduğu" ifade edildi.

Ekvador Organize Suç Gözlemevi'nin altı aylık raporuna göre, Ocak 2019 ile Haziran 2022 arasında, uyuşturucu kaçakçılığı ve suç çeteleriyle boğuşan ülkede 15-19 yaş arası gençlere yönelik cinayetler yüzde 500 oranında arttı.

Pazartesi günü, yaşları 5 ay ile 7 arasında değişen Jordana, Briana, Adiel ve Aitana adlı dört kardeş, Guayas eyaletinin başkenti ve Pasifik Okyanusu'nda önemli bir liman olan Guayaquil'in yoksul bir bölgesi olan Guasmo Sur'daki evlerine ateş açan silahlı kişiler tarafından öldürüldü.

"Kiralık katiller tarafından işlenen şiddet eylemleri ve cinayetlerde endişe verici bir artışı yansıtan bu olay, ulusal güvenliğin aciliyetinin altını çizmektedir" diyen Ombudsman Ofisi, hükümeti organize suç ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele için "gerekli kaynakları acilen toplamaya" çağırdı.

Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'ya kokain sevkiyatı için lojistik bir merkez haline gelen Ekvador'da 2022 yılında 100 bin kişi başına 26 cinayet işlendi. Uzmanlara göre bu rakam bu yıl 40'a yükselebilir.