Ekvador’da protestolar yaşamı durdurdu

Ekvador, yaşam maliyeti krizi üzerine iki hafta süren protestoların ardından durma noktasına geldi. Bir yerli federasyonu tarafından başlatılan gösteriler sırasında yollar kapatıldı, araçlar ateşe verildi ve polis göz yaşartıcı gaz kullandı.

Küresel enflasyon Latin Amerika'da artan eşitsizliğin yarattığı hoşnutsuzluğu alevlendirirken, iki haftadır akaryakıt ve gıda fiyatlarındaki ani yükselişe yönelik çalkantılı protestoların ardından Ekvador neredeyse durma noktasına geldi.

Göstericilerin yolları kapatması, araçları ateşe vermesi ve taş fırlatması sonucu en az beş kişi öldü, polis de günlerdir süren çatışmalarda göz yaşartıcı gazla karşılık verdi. 

Ekvador Sağlık Bakanlığı, yol ablukaları nedeniyle geciken ambulanslarda iki kişinin öldüğünü söyledi. 12 polis memurunun da yaralandığı bildirildi.

Ekvador'un güçlü yerli federasyonu Conaie, iki hafta önce giderek artan yaşam maliyetinin ortasında 10 talep ortaya koyan protestolara başladı. Bunlar arasında akaryakıt fiyatlarının dondurulması, banka borçlarının ertelenmesi, gübre sübvansiyonları ve yerli topraklarda madencilik yapılmaması yer alıyor.

Conaie'nin lideri Leonidas Iza, Ekvador'un muhafazakar cumhurbaşkanı Guillermo Lasso'nun geçen hafta masa görüşmeleri yapmaya çalışmasına rağmen, Cuma günü önceki başarısız girişimleri gerekçe göstererek diyaloğu reddetti. Iza, yerli hareketi iç düşman olarak resmeden Cumhurbaşkanından diyalog yerine talep listesine alenen yanıt vermesini talep ettiklerini söyledi.

Hükümet, bir kültür merkezi olan La Casa de la Cultura'nın kontrolünü And Dağları ve Amazon'dan gelen yerli ve köylü çiftçi protestoculara devrederken, Perşembe gecesi Quito'da çatışmalar patlak verdi. 

Iza, Lasso'nun sorunları çözemediği için protestoları “siyasi bir meseleye” dönüştürmeye çalıştığını söyledi. 

Başkent Quito da dahil olmak üzere altı ilde olağanüstü hal yürürlükte kaldı.

Hükümetin -Uluslararası Para Fonu ile 6,5 milyar dolarlık bir anlaşmanın parçası olan vergi zamları ve yakıt sübvansiyonlarının kesilmesini içeren- kemer sıkma önlemleri, COVID-19 salgınının ekonomik yansımaları ve artan yakıt, yemeklik yağ, ekmek maliyetleri nedeniyle daha da kötüleşti. 

Ekvador istatistik enstitüsüne göre, salgında işsizlik fırladı ve kayıtlı istihdama sahip Ekvadorluların sadece yüzde 33,2'si ve yüzde 22,1'i eksik istihdam ile yavaş toparlandı.

Sağ eğilimli, iş dünyası yanlısı eski bir bankacı olan Lasso’nun görev süresinin bir yılı dolmuş durumda. Hükümet gündeminin durması, öncesinde bir dizi acımasız hapishane katliamı, ekonomik durgunluk ve şiddet suçlarında eşi görülmemiş bir artıştan kaynaklanan sıkıntılarla boğuşuyor 

Protestocular, krizin sadece yoksullar tarafından değil, tüm Ekvadorlular tarafından üstlenilmesi gerektiğini söylüyor.