El Beşir rejiminin katlettiği askerlere ait toplu mezar bulundu

Sudan’da devrik Ömer El Beşir diktatörlüğü döneminde katledilen askerlerin gömüldüğü bir toplu mezar bulundu.

Nisan 2019’da yoğun halk gösterileri karşısında çaresiz kalan ordu, 30 yıl boyunca ülkeyi yöneten El Beşir’i bir darbeyle devirmişti. El Beşir’in devrilmesi ardından kurulan sivil-asker karışımı geçici hükümet, 30 yıl boyunca aslında herkesin bildiği katliam ve diğer suçları ortaya çıkarmaya devam ediyor.

GÖRGÜ TANIKLARININ İFADELERİ ARDINDAN ÇIKARILDI

Başkent Khartoum’da yapılan son çalışmalarda, 1998’de bir askeri birlikten firar etmeye çalıştıkları gerekçesiyle katledilen onlarca askerin gömüldüğü bir toplu mezar bulundu. Konuya ilişkin açıklama yapan savcı Tagelsirr El Hebr, dönemin görgü tanıklarının dinlenmesi ardından toplu mezarın yerinin belirlendiğini söyledi.

El Hebr, dönemdeki katliamda adı geçen kimi sorumluların yurtdışına kaçtığı bilgisini de paylaştı.

Katliama ilişkin soruşturmayı yürüten ekipte yer alan uzmanlardan Ali Said ise, toplu mezarın bulunması sonrasında adli tıp ve polis uzmanlarının çalışmalarının sırada olduğunu belirtti.

‘55 ASKER BOĞULDU’ DENMİŞTİ; GERÇEKTE YÜZLERCE KİŞİ OLABİLİR

Nisan 1998’de başkent yakınlarındaki Ailefoum’da bulunan askeri kamptaki kötü ve sağlıksız yaşam koşullarından dolayı onlarca asker firar etmeye çalışmıştı. Ancak askerlerin o dönemde dini bayramda ailelerinin yanında olmak için kamptan kaçtıkları ortaya çıkmıştı.

Dönemin askeri yetkilileri ise, askerlerin firar ettikten sonra Mavi Nil nehrinde boğularak yaşamlarını yitirdiklerini iddia etmişlerdi. Ancak buna rağmen boğuldukları iddia edilen 55 askerin cenazeleri ailelerine verilmemişti. Sivil toplum kuruluşları ve asker aileleri ise söz konusu olayda yüzlerce askerin katledildiğini savunuyor.