El Nusra’nın kurucularından El Kahtani öldürüldü

El Kaide bağlantılı El Nusra’nın kurucularından Ebu Maria El Kahtani’nin İdlib bölgesinde bir intihar saldırısında öldürüldüğü bildirildi.

İdlib bölgesinde kontrolü elinde bulunduran Heyet Tahrir El Şam (HTŞ), üyeleri El Kahtani’ye yönelik suikasttan DAİŞ çetelerini sorumlu tuttu. 

El Kahtani’nin, İdlib'in kuzeyindeki Sarmada'da "patlayıcı kemerle donatılmış bir DAİŞ üyesi tarafından gerçekleştirilen” intihar saldırısında öldüğü belirtildi. 

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) saldırıyı doğruladı ancak henüz resmi olarak üstlenen olmadı. SOHR’a göre patlamada El Kahtani'ye eşlik eden iki kişi ağır yaralandı.

El Kahtani, "ihanet" suçlamasıyla yedi ay cezaevinde kaldıktan sonra HTŞ tarafından aklanarak 7 Mart’ta serbest bırakılmıştı. 

Asıl adı Maysar Ali Musa Abdullah El Cuburi olan 1976 Irak doğumlu El Kahtani, daha sonra HTŞ'ye dönüşen El Nusra Cephesi'nin kurucularındandı. 2012 yılından bu yana ABD’nin yaptırım uyguladığı kişiler listesinde yer alıyordu.

Ayrıca 2014'ten bu yana BM Güvenlik Konseyi'nin yaptırım listesindeydi. Güvenlik Konseyi’ne göre El Kahtani "2011'de Musul'u terk edip Suriye'ye gelerek El Kaide ideolojisini bu ülkeye taşıdı.”