Elektronik sigaralar: Hindistan da yasak yoluna gitti

Her geçen gün daha fazla zararları gündeme gelen elektronik sigaralar, 1,3 milyar kişinin yaşadığı Hindistan’da da yasaklandı.

Geçtiğimiz ay Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yaşanan ölümlerle gündemde olan elektronik sigaraların sağlığa zararı, her geçen gün daha da fazla tartışma konusu oluyor. Hem içerdikleri maddelerin zararları hem de bağımlılığı önlemekten ziyade başlayanların klasik sigaraya geçme olasılığı da elektronik sigaralara yönelik şüpheleri arttırıyor.

Hindistan’da ise, elektronik sigaraların özellikle gençler üzerindeki etkilerinin yarattığı endişeler nedeniyle yasağa gidildi. Başbakan Narendra Modi’nin imzaladığı bir kararnameyle, ülkede elektronik sigara satış, üretim, depolama ve ihracat-ithalatı yasaklandı. Karar, kamu sağlığını koruma ve bağımlılıklara karşı mücadele gerekçesiyle alındı.

Elektronik sigaraların gençler arasında ‘denenmesi ve kullanılması moda’ hale geldiğine dikkat çeken Maliye Bakanı Nirmala Sitharaman ise, özellikle gençler üzerindeki etkilerinin ağırlığına işaret etti.

Hükümet adına yapılan açıklamada ise, elektronik sigarayla mücadelenin tütün ve tütün ürünlerinin kontrolüne ilişkin politikaları iyileştireceği savunuldu.

Narendra Modi’nin imzaladığı kararnameye karşı çıkanların bir yıl hapis cezası ile 100 bin rupi (bin 270 Euro) para cezasına çarptırılması planlanıyor. Suçun tekrarlanması halinde ise bu cezaların 500 bin rupi ile 3 yıl hapse kadar arttırılması öngörülüyor.

Yapılan son araştırımalar, son yıllarda ciddi oranda yaygınlaşan elektronik sigaraların insan sağlığı için tehlikeli olabileceğini gösteriyor. Ayrıca içmemesine rağmen elektronik sigara kullanan bireylerin klasik sigaraya yönelmesi riski de bulunuyor.