EMA: Çin’den gelen ilaçlar nedeniyle kanser vakaları olabilir

Çin’de bir laboratuvarda üretilen bir ilaç molekülünün kanserojen etkisi nedeniyle dünyanın farklı ülkelerinde kanser vakalarının görülebileceği uyarısı yapıldı.

Avrupa Birliği’ne bağlı Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından yapılan açıklamaya göre, geçtiğimiz günlerde Çin’de ortaya çıkan bir laboratuvar skandalının Avrupa’da çok sayıda kanser vakasına yol açabileceği uyarısına yer verildi.

Açıklamaya göre kalp yetersizliği, yüksek tansiyon ve kalp krizi gibi nedenlerle tedavilerde kullanılan Valsartan adlı bileşimde kanserojen madde bulunduğuna dair bilgi hatırlatıldı. Valsartan içerisinde kanserojen etkisinden şüphelenilen N-nitrosodimethylamine (NDMA) bulunmasının tehlike arz ettiği belirtilen açıklamada, valtarsan kullanılan ilaçlardan uzun süre alan hastalarda kanser riskinin olabileceği uyarısı yapıldı.

7 yıl boyunca her gün 320 miligramlık Valsartan alan her 5 bin kişiden birinin kanser riskinin olduğu kaydedilen açıklamada, toplamda kaç kalp hastasının kanser riskinin olduğunun henüz araştırıldığı dile getirildi.

Kanserojen etkisi ‘muhtemel’ olarak bilinen N-nitrosodimethylamine (NDMA) adlı maddenin kullanıldığı ilaçların piyasadan geri çekildiği hatırlatılan açıklamada, hastaların doktorlarıyla görüşmeden tedavilerine ara vermemeleri istendi.

Zhejiang Huahai Pharmaceuticals adlı Çin’deki laboratuvarın birçok dünya ülkesi için ürettiği ilaç maddelerinde kanserojen etkili N-nitrosodimethylamine adlı maddeye rastlandığı ortaya çıkmıştı.