Endonezya'da aramalar sona erdi: 2.073 ölü, 5 bin kayıp

Endonezya’da deprem ve tsunami ardından başlatılan arama-kurtarma çalışmaları sona erdi. Son bilançoya göre en az 2.073 cenaze çıkarıldı, 5 bin kişi kayıp.

Endonezya’nın Silawesi adasındaki Palu kentini vuran 7.5 şiddetindeki deprem ve tsunamiden iki hafta sonra, yetkililer arama çalışmalarını 11 Ekim’de durdurdu.

Son resmi bilançoya göre 2.073 ölü var. Ancak halen 5 bin dolayında kişi kayıp. Arama çalışmalarının durdurulması, kayıpların “ölü” kabul edilmesi anlamına geliyor.

Palu’daki arama çalışmalarının sorumlusu Bambang Suryo, alandaki zorluklar göz önüne alındığında, kurtarma ekiplerinin sağlık ve güvenliğini de dikkate almaları gerektiğini söyledi.

Bununla birlikte kurtarma ekipleri, deprem nedeniyle ilan edilen olağanüstü halin kaldırılacağı 26 Ekim’e kadar alanda kalacaklar.

İnsani yardım kuruluşlarına göre deprem ve tsunami nedeniyle 200 bin kişi acil yardıma ihtiyaç duyuyor. Palu’da gıda ve temiz su sıkıntısı yaşanıyor. 80 bin dolayında kişi evlerinin yanında kurdukları derme çatma barınaklarda yaşıyor.